BIS Tongeren

Maandag 1 September,

Vele gingen terug naar school vandaag wij gingen terug naar de BIS in Tongeren. Vaak heb ik het over hoeveel afstand ik moet overbruggen om een lekker restaurant te vinden terwijl ik eigenlijk gewoon niet verder kijk dan mijn neus lang is. We bezochten BIS voor de tweede keer en deze keer op een maandag, want sinds september is de BIS nu ook op maandag avond geopend, en we zagen dat het wederom voortreffelijk was. Deze zaak blijft groeien en dat is ook maar goed ook!!

We love it !!

Dus voor super food , rock and roll en natuur wijnen is dit de hotspot in Limburg !!!

 

 

 

 

 

Zondag 16 juni 2013

Ik hoor jullie al denken; Flip kan deze bistro niet slecht vinden daar hij dezelfde werkgever heeft als deze mannen ! En ja das waar en ik heb ook lang getwijfeld om ze op deze blog te zetten daardoor , maar ik heb nog nooit naar iemand geluisterd dus

FUCK IT

ik doe het lekker toch!!

Zondag heb ik nooit vrij maar deze keer had ik wel het geluk om eens te kunnen gaan dineren op zondagavond. Ik dus zoeken naar een leuk restaurant in de buurt en liefst een nieuwe zaak! Mijn vriendin had de BIS al eens aangedaan en wou nog eens terug en dit was een uitgelezen kans!

Johan Haiverlain is hier in de Bis terug in zijn natuurlijke omgeving waar hij praktisch heel zijn leven heeft doorgebracht! Hij begon hier in dit gebouw onder de vleugels van Jan Rutten te koken in het toenmalige ” Biesenhuys”. Na wat omzwervingen rond de wereld kwam hij hier terug terecht als de Sous-Chef van Dimitri Lysens  in de Magis. Na de Magis begon hij voor zichzelf een traiteurs zaak . Maar eigenlijk wou hij graag een goei bistro open doen. Toen Dimitri dit hoorde op een nachtje uit, en er even over had nagedacht stelde deze voor om de bovenverdieping van de Magis om te toveren tot een eigenzinnige bistro! En of dit gelukt is? Wel in mijn inziens wel, ik heb nog niet zoveel bistro gezien in deze stijl!

Het doet wat ruwer aan, wat country-achtig, rockabilly, maar zeker warm en gezellig.

Bij onze aankomst word mij medegedeeld dat ze graag een nieuwe formule willen uittesten op ons. Normaal gezien bestaat de maandelijkse kaart uit 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en 3 desserts. Maar vanaf heden gaan ze elke laatste zondag van de maand een 8 -gangen menu aanbieden aan 50 euro !! En wij waren dus vandaag de proefkonijnen! Ik heb al minder fraaie dingen mogen doen.

Als aperitief  neem ik de “Apples and Pearls” van de eigenzinnige wijnmakers van ” Optimbulles” van Jesseren ,mijn partner is “bob” en er word haar voorgesteld om de aangepaste “sapjes” te nemen! Het eerste sapje dat voor haar neus verschijnt is van komkommer en Granny Smith appels met een beetje munt. Erg lekker moet ik zeggen (maja tis toch zonder alcohol he) en zeer verfrissend. Hierbij serveren ze iets om op te knabbelen namelijk carta musica met een dip van kikkererwten.

 

Wat later serveren ze ons nog een hapje

IMG_6081

 

 

 

Bij het eerste gerecht geven ze mij een glas Terres Dorées van J.P. Brun uit de Beaujolais. Fris en levendige wijn die perfect aansloot bij het gerecht ; namelijk deze lauw warme Coeur de boeuf tomaat met stracciatella en tuinbonen. Prachtig mooi gerecht volle smaken.

IMG_6083

De 2de gang komt eraan en ik krijg een ” Insolite ” 2011 weer van Optimbulles. Wat  een top wijn en dit komt gewoon uit Limburg dan nog !!!

Gerookte makreel – bloemkool – radijs

Wederom een topgerecht met veel texturen en goede smaken, al vond ik de granité van radijs weinig naar radijs smaken en alleen maar zuur.

Het volgende sapje staat reeds ook op tafel en is gemaakt van rabarber en tomaat.

IMG_6087

 lams – komkommer -yoghurt

IMG_6090

Het lamsvlees was gewoon zalig even op de green egg geweest en nog sappig! Zo simpel maar uitgevoerd tot in de perfectie!!

Oohhh it’s good !

 

IMG_6092

Het volgende drankje voor ” Me Lady ” is er één met selder – wortel -appel. Ook hier vind ik dat Bis scoort want frisdrank is eigenlijk uit den boze om tijdens een meerdere gangen menu te drinken, en water verveeld snel dus zijn die drankjes een welgekomen geschenk! Bij de grote sterren tenten kennen ze dit fenomeen al reeds enkele jaren maar het is ook leuk te zien de bistro’s er ook aan willen meedoen!

IMG_6094

 

Dan komt er weer wat vegetarisch , een risotto met erwten en geitenkaas. Aangename korrel in de mond en niet platte risotto, en zeker niet zwaar. Toch vond ik de portie hier iets te groot daar we toch bezig zijn met een 8 – gangen menu.

IMG_6096

 

Fera – asperge – semoule

Onder de perfect gegaarde fera lag een pesto gemaakt van groene Shiso bladen,

Goddelijk

Ook weer met streek producten aan het klussen geweest doordat de regalys asperges uit Gingelom komen, dat is een gat ergens achter St -Truiden. Maar wel top asperges !

Bij het Holstein rund schenkt men mij de ” Triologie ” 2007 Ch. Des Tourettes uit de Provence. Weeral zo’n natuurlijk wijntje waar ik verzot op ben , gemaakt van grenache en syrah druiven. Uit het zuiden van Frankrijk waar het altijd heet is maar waar 2007 een top jaar was voor de meeste wijnboeren.

IMG_6103

 

Holstein is een echte melkkoe die terug is van weggeweest ( Amerika)  daar ze nu weer lopen te grazen in op de Nederlandse weides . Ze heeft weinig spieren en is ene grote koe die veel melk geeft. Maar genoeg over de koe !  Hoe smaakt ze? Wel de mannen van de Bis garen hem traag alvorens ze nog even op de BBQ te smijten, op het bord doen ze er een emulsie van ansjovis over. De  aubergine en courgettes zijn even op de grill gelegd en gekruid. Terwijl ik mijn bord aanschouw hoor ik op de achtergrond de fantastische “Eels” met Dog faced Boy door de speakers knallen en dan weet je dat dit het moment van de avond moet worden. Je proeft … en je weet het … dit is top. Alles valt samen en je geniet !

Scott H Biram begint aan zijn klaagzang wanneer wij aan de desserts beginnen. Hij zweept ons op en wanneer de aardbei met faisselle ijs en zuring ijs voor ons neus word gezet onderdruk ik ritmisch handgeklap en zelfs een JIHAAAA…

IMG_6105

 

Aardbei – faiselle – zuring

Bzart Kriek word hierbij gegeven en ook dit is een goede match, het verfrist je mond helemaal en is een vat vol smaken. Maar vooral bij het chocolade dessert dat volgt bewijst deze kriek zijn kunnen. Hij zorgt ervoor dat de normaal zo zware chocolade licht word zodat ik eigenlijk nog een stuk op krijg !

Chocoladetaart – zure room

We doen nog een koffie en normaal  reflecteren we altijd op de terugweg wat we ervan vonden maar vandaag was het enthousiasme te groot om te wachten. Maar ik hou het kort!

Losse gemoedelijke sfeer, mooie warme bistro ,goeie muziek,  eigenzinnige top gerechten, en vriendelijke mensen ! De concept zondagen zijn echt een aanrader ! Maar eigenlijk komt het hier op neer

No Nonsense !! Cook ‘n Roll !!!

website : www.bistrobis.be

Eels ; Dog Faced Boy

Scott H Biram ; Wreck my Car

 

About the Author

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply