Bistronomical Battle @ L’Amitié Antwerpen

Dinsdagavond ,

Bistronomie zou een hype zijn, één van voorbijgaande aard, net zoals de moleculaire gastronomie dat ook was. Ik ben het daar helemaal niet mee eens. Deze hype gaat de norm worden en iedereen die dit fenomeen negeert of weglacht zal vroeg of laat er toch mee moeten leren leven. Meer en meer jonge talentvolle chefs kiezen voor bistronomie. Doordat er al zeer veel kleine betaalbare restaurantjes zijn in Vlaanderen, met een voortreffelijke keuken tegen betaalbare prijzen ,werd het ook tijd dat deze eens gebundeld werden. Dit doen de jongens van de ” Bistronomie Gids ” al enkele jaren. Zij gaan elke week opnieuw op zoek naar prijsbewuste bistro’s, brasseries en no-nonsense resto’s in Brussel en Vlaanderen. In Wallonie moeten ze nog beginnen maar dat gaan ze binnenkort ook in kaart brengen. We weten allemaal dat die Walen altijd een beetje achterop lopen!!

Gepaard met de gids organiseren de mannen van Bistronomie, zijnde Steve Engels en Johannes Denis, ook thema-avonden in één van de resto’s die in de gids staan. Voor foodies een uitgelezen kans om nog eens te gaan eten en andere foodies te ontmoeten. Voor wijnhandelaars de moeite om ons eens te laten kennis maken met hun nieuw gamma. Voor biersommeliers de uitgelezen kans  om te tonen dat bier perfect gepaard kan gaan met gastronomie. En voor mij nog eens de kans om gewoon de voeten onder tafel te schuiven en te genieten!! Wat een leven…

Vanavond was het de beurt aan Thomas Baeyens van L’Amitié in Antwerpen om zijn kookkunsten te laten botsen met de wijnen van Emmanuel Vuylsteke ( A Taste Affaire ) en de bieren van biersommelier Nicolas Soenen ( Duvel- Moortgat). Het hoeft niet te botsen, het kan ook in perfecte harmonie samen gaan! Ik moet zeggen dat ze er deze avond perfect in geslaagd zijn. Met een professionele uitleg van de sommeliers, de chef en de bediening is dit een zeer mooie en gezellige avond geworden.

Emmanuel schonk ons bij het binnenkomen een crémant van Rietsch ( non degorgé ). Ik was toen al volledig mee! Ik had deze crémant al eens gedronken in La Buvette en was toen al helemaal overtuigd van zijn kracht. Op het etiket staat er een buddha/sumo-worstelaar (geef er zelf maar een naam aan!) met een wereldbol in zijn handen waarmee de makers, de familie Rietsch ( J-P,Pierre,Doris,Sophie en Annelise ), wil zeggen dat als je deze crémant hebt gedronken je de wereld aan kan. Prijs/kwaliteit is dit geweldig en degene die afkomt met zijn Pommery… one piece of advice:

” Gij snapt het nie maat !”

Schermafbeelding 2014-02-26 om 15.02.16                                                                                IMG_2933

Na onze amuse van makreel beginnen we met het echte werk!!!

IMG_2936

Van Nicolas krijgen we een Goudenband van Liefmans in ons glas die de langoustines moeten gaan begeleiden. Van Emmanuel krijgen we ” Chiarofiore ” 2010 van het Domein Tunia in Toscana ( 70 %  Trebbiano, 30 % Vermentino ).  Het bier is zurig met een zoete toets maar toch zacht van smaak en combineert heel goed met de langoustine. Ook de wijn uit Italie doet dat geweldig goed, fris en toch een volle smaak. Hier kiezen voor bier of wijn is moeilijk, je zou je dan moeten baseren op de prijs.

Het eerste gerecht van Thomas is lekker en eenvoudig zoals ik het graag heb met niet te veel franjes! Drie mooie langoustines die goed gebakken zijn met heerlijke zonnewortel en vers barbarakruid. Dit kruid noemen ze ook wel winterkress en de bladeren zijn de delen die je ervan eet.

 IMG_2942`

Voor het tweede gerecht brengt de keuken ons het buikspek met gele biet, linzenscheuten, zandwortel en cassis. Zalig gerecht gewoon! Vooral de combinatie van het spek met die cassis is top en werkt formidabel. Alleen weer één opmerking: ik HAAT scheuten en dat zal wel weer persoonlijk zijn maar ik zie daar echt de meerwaarde niet van in. Als ik er alleen al maar aan denk, gaat er een rilling van absolute walging door me heen. Jakkes…. Gelukkig laat zich dat makkelijk van het bord verwijderen waardoor ik toch van mijn top buikspek kan genieten. Nu hopen dat de mannen van L’Amitié niet onder hun stoelen kijken want dan zien ze de scheuten vanop mijn bord er verder groeien !!!

” Calm down boys , just kidding… “

Hahaha , er mag al eens gelachen worden en dat gebeurde ook op deze avond. Vooral omdat ik super sympathieke kompanen aan tafel had, van de ” Bistro Bis-boys “uit Tongeren, Michel Vleugels ( Bru ), Frederic Van Tricht ( Van Tricht Kazen ), Dennis Broecx ( L’Epicurie du Cirque ) tot Toon de Klerck ” de ” bakker van Antwerpen.

IMG_2945 IMG_2948

De puree van zandwortel was echt zeer goed en hierbij vond ik het  Maredsous Blond bier zeer goed aansluiten. Alleen werd deze een beetje verdrongen door de geweldige wijn van Emmanuel namelijk de “Brucisco” van Marco Merli uit Umbrie. Ze kunnen daar toch goede natuurwijnen maken blijkbaar, die Italianen.

We maken ons op voor het hoofdgerecht en ” die Soenen ” van Duvel-Moortgat schenkt ons nog eens bij. Het niveau aan tafel daalt wat, en daar zijn we allemaal schuldig aan, mij incluis. Maar ja bier en wijn per gerecht komt twee keer zo hard aan. Maar we hebben het nog allemaal onder control!

Het volgende biertje is een Winterconink en de volgende wijn is er één uit de Languedoc-Roussillon gemaakt van de grenache – en de carignandruif namelijk              ” Matin Calme Bonica Marieta ” (een “vin de table “). Een troebele wijn maar met een zeer mooie rode kleur. De geur laat me denken aan een kippenstal (ja ik weet het, er zijn mensen die daar animaal tegen zegen maar ik heb een kippenstal bij mij thuis en dat is specifieker dan animaal. Geloof mij nu maar). Als je hem drinkt prikkelt hij een beetje op je tong, vervolgens smaakt hij zeer zacht en geconcentreerd met een sterke nasmaak. Vele klassieke wijndrinkers zouden bij het drinken van deze wijn hem terugsturen of wegduwen, maar ik vind hem..

 “Fucking waanzinnig “

Ik zeg niks over die winterconinck maar dat deed die winterconinck ook niet tegen mij!!

De duif daarentegen van Mr.Baeyens was van cuisson zeer goed en zacht ( bijna zeker dat hij op lage temperatuur gegaard is). Begint mij daar die ondertussen goed aangeschoten chef van de Bis in Tongeren zich uit te laten over de allerbeste cuisson voor een duif en dat ze op de ” broche ” nog beter smaakt. Ja dat kan en daar geloof ik mss ook in maar daag ons dan eens uit en laat de battle eens bij u plaats vinden zodat we het kunnen proeven he! (We maken hem gewoon gek mensen !! )

IMG_2967   Voila dit is hij dus, de ” duivenexpert ” ; )

(No offence Johan, je bent subliem!)

De rest van de garnituren die bij het duifje lagen waren mooi gekruid en smaakvol. Dit was het beste bord van de avond voor mij.

IMG_2955

IMG_2956   IMG_2959

Voor mij doemt een duvelke op!! Kan voor mij altijd, heerlijk blond lekker ding… ” Nee nee ” zegt Nicolas , ” tis voor bij de kaas “. Okee!

Van Tricht Junior heeft drie verschillende Comté AOC mee genomen om te proeven. Alledrie hebben ze een verschillende rijpingsduur gehad en dat is dus een wereld van verschil. Fijn om het eens te kunnen proeven terwijl je er de passende vakkundige uitleg bij krijgt.

Die zot van A taste Affaire schenkt het beste van de avond hierbij, ” Les Marnes ” 2006 Savagnin van Philippe Bornard. Een hoog oxidatieve wijn maar toch nog mild, uitgesproken en voortdurend verrassend. Door dit soort wijnen hou ik zo van de Jura. Die comité kaas samen met deze wijn is een geweldig huwelijk. (met een super,stoomend sex leven!!)

IMG_2960

Thomas komt nog met een lekkere dessert combinatie van bloedappelsien met platte kaas en duindoornbes. Hierbij een Liefmans Cuvée Brut en een ” Vouvray” Moelleux van 2003 Puzelat.

IMG_2964IMG_2965

Eerst en vooral dank u wel aan de mensen van L’Amitié voor een fijne top avond. Nicolas en Emmanuel, bedankt voor jullie professionele uitleg en vakkennis bij de wijnen/bieren. Merci “kakkers ” uit Antwerpen die aan onze tafel zaten! Jullie waren uiterst gezellig, amusant en vriendelijk !!

IMG_2974

Maar vooral een proficiat aan Bistronomie Gids , Steve en Johannes, voor weeral een geslaagde bistronomic battle!! De volgende zal plaatsvinden ( weeral in Antwerpen) in l’ Invincible onder de naam ” Pigs for Pigs ” en daar kan ik natuurlijk niet op ontbreken!! Graag tot dan…

Verder nog wat gebeurd…

 

About the Author

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply