Bouchery – Les Gres 4 Hands Dinner !

Maandagavond,

Ik werd een paar maanden op voorhand getipt door een zeer grote foodie voor deze  4 hands dinner en daarom was ik er ook als de bliksem bij om een tafel te reserveren op deze maandagavond in  Bouchery. Van Damien zijn kookkunsten was ik al  overtuigd na enkele eerdere bezoeken. Echter van Jerome Bigot had ik al veel gehoord maar nog niks van hem geproefd. Hij runt samen met zijn wederhelft Marie Hélène Tardif het restaurant Les Grès in Lindry. Het is een ruwe bolster die met enorm veel lef kookt en zijn eigen koers vaart. Deze kerel heeft ballen en hij is dan ook de meest geschikte partner voor Damien in deze 4 hands dinner. Zijn vrouwke , Marie Helène , is dan weer enorm sterk in het matchen van wijn met het fenomenaal eten van Jerome. Ze verdiept haar in de wereld van de natuurwijnen en vanavond liet zij zien dat zij een vrouw met pit is!! … nasty… Geen enkele slechte wijn gedronken vanavond…

Goed om weten is dat Jerome en Marie-Helene het binnenkort in Lindry voor bekeken houden en dat ze op zoek zijn naar een nieuw pand in… Brussel en omstreken. Dus ja hoor weeral iets om naar uit te kijken hier in Belgie, weer een talent erbij!!

Maar genoeg gezeverd verder naar: wat aten we en wat dronken we!!

We is vanavond ook trouwens voor de eerste keer een vierkoppige bende horeca klungels uit “de” Limburg!! Het werd een geslaagde avond , zo geslaagd zelf  dat we nu concrete plannen aan het smeden zijn om een boysband op te starten!! Namen zijn altijd welkom zelf dachten we aan ”  the 4 puffs”, ” hot buttered anal”, ” the clits ” of  “the bathtub shitters ” !

En dan nu het eten!

In ons glas krijgen we ” Les Murgiers” van Francis Boulard , extra brut . Deze ” Blanc de Noirs ” is recht toe recht aan zonder franjes. Een super champagne gemaakt op klei en kalksteen van 70% Pinot Meunier en 30 % Pinot Noir. I like a lot…  

 

We begonnen met fingerfood die geserveerd werd op decoratief gesteente!

Een simpel koekje en zo een smaakbom, das klasse…

Vervolgens komt de schelp van de oester op tafel met een schuimpje erin op basis van Lecite gemaakt van een kruid waarvan ik, en ook de rest van de boysband, de naam niet van begrepen hadden maar het was wel super lekker!

Vervolgens nog een kick-ass vleeskroket maar veel te klein..

Gevolgd door merg met geitenmelk en oxalis… subliem maar weer te weinig… ik wil niet geplaagd worden door zo creaties ik wil daarvan eten!! Grotere porties! Ik ben geen Lego-manneke he!

En plots kwam het eerste gerecht en stond de wereld even stil voor mij… Gegrilde nectarine , wulken (één van mijn meest favoriete dingen om te eten!!), puree van cashewnoten en een sausje van rode ajuin afgewerkt met ganzevoet (het kruid wel te verstaan !!).

Fuck me … dit was werelds….

Wederom zit ik in Bouchery en word ik met verstomming geslagen door een gerecht!! Absolute klasse…

Nadat ik weer terug op de grond stond kregen we de volgende wijn in ons glas gegoten door de immer vriendelijke en aangename verschijning van Bénèdicte Bantuelle, miss Bouchery that is.

Jean-Pierre Robinot , ‘domaine de l’ange vin’ , L’Iris. J-P Robinot ziet er uit als een gestoorde professor en nadat je zijn wijnen hebt geproefd kan je dit alleen maar bevestigen. Alles wat ik al van hem heb geproefd had een “hoek af”. Hij produceert zijn wijnen ook volgens methodes uit de oudheid zo nauw mogelijk samenwerkend met de natuur. J-P is ook de vice-president van ” Vins S.A.I.N.S. Association ( sans aucun intrant ni sulfites ajoutes)een select clubje van 15 wijnmakers uit Frankrijk, Italie,…

Deze mooie wijn vergezelt het gerecht met de langoustine.

Pure eenvoud op je bord maar zo complex…. Drie smaken en… boem!!!

De langoustine werd gewoon cru gegeven met bovenop wat licht aangemaakte knolselder en daarbij een consommé van Shi-take. De textuur van die langoustine was top, raar voor sommige disgenoten omdat ze gewoon waren om een gebakken langoustine te krijgen of een tartaar van langoustine, maar hier werd ze op het geheel , kraakvers op het bord gelegd. Ik vond het gewaagd, maar het resultaat was zeer lekker. Ik denk wel dat dit een bord is dat door velen, meestal vrouwelijke klanten, zal worden teruggestuurd wegens te rauw… Vrouwen zijn daar nie klaar voor..

Marie Hélène schenkt ons de volgende wijn;

Richard Leroy ” Les Noëls de Montbenault ” ,chenin blanc. Fruitige wijn met een bittere afdronk en een aangename zuurtegraad.

Gegrilde makreel met zeekraal en boekweit. Puur en top…

 

“Contadino 10” van Frank Cornelissen, de Belg die in Italy zijn droom verwezenlijkt langs de Etna, bracht ons al eens “Magma” wat voortreffelijk was en vandaag brengt hij ons een rode wijn met veel tannines en mooie zuurtegraad . Licht gerookte en vlezige smaak, zodat hij ook perfect samen ging met het volgende gerecht, namelijk een tartaar van runds met zeewier. De wijn won deze keer van het gerecht, het was wat braaf en flauw…

De volgende wijn was Serragghia Bianco Zibibbo  gemaakt van 100% Zibibbo druif. Giotto Bini maakt hier een superieure wijn voor mij de beste van de avond!

Pladijs met zuring en artichoque

Het hoofdgerecht kwam er aan, en het was eend met eendenhart! Laatst nog gegeten in Bitro Bis en goedgekeurd, vloog ik vol overgave op ook op dit hart. Ook hier kon het mijn hart verwarmen en was ook de filet van de eend zeer sappig en vol smaak. De bramen zorgde voor de frisse toets en de jus was excellent.

 

” L’insolent “is een blend gemaakt door Francois Ecot en zijn vrouw Jenny en sluit perfect aan bij de fruitige smaken in het hoofdgerecht

Het eerste dessert is ijs gemaakt van gefermenteerde melk met verbrande broodrotjes!!! Op zijn minst bizar te noemen… ik vind dat hier meer gekozen werd om te choqueren dan om iets lekkers te maken met wat ballen !

Goeie italiaanse oranje wijn hierbij van Lo Zerbone ” Le Ghiare”.

Het volgende dessert ziet er leuk uit!! Dat is dan ook alles wat ik ervan kan zeggen want ik was al begonnen met mijn PR – rondje waardoor ik het helemaal heb gemist!! Sorry daarvoor… Maar ja, ik zeg het nogmaals ik ben ook maar ene simpele hé!!

Dus wanneer je in de toekomst nog eens de kans krijgt om te gaan eten in Bouchery of in Les Grés laat die kans je dan zeker niet ontglippen want ik blijf erbij deze mannen hebben talent en dat zijn er nog maar weinigen gegeven hier in culinair Belgie waar Nederlanders de trend moeten zetten!!! Blijf puur, blijf eerlijk en kook uit je hart!!

Peace!

flip…


 

 

About the Author

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply