Couvert Couvert !

Woensdag 3 Juli,

 

Het was toch alweer drie maanden geleden dat we nog eens in Heverlee passeerde! Nu hoor ik je denken dat dat niet lang is, maar voor ons is dat echt lang!

We hebben er niet naar uit gekeken, we hebben er naar gehunkerd !!!

Schermafbeelding 2013-07-04 om 07.39.39

Eén keer per jaar ga je wel eens langs bij andere restaurants , sowieso krijg je niet alle restaurants in Belgie gedaan in een jaar, maar als je zoals ” Couvert Couvert ” in mijn schuif van favoriete restaurants ligt, kom je er meerdere malen per jaar !

Ook vanavond worden we zeer familiaal onthaald aan de ingang door de gastvrouw. Als je een definitie wil over een gastvrouw: Veerle Nijs it would be!! Zij heeft een équipe rond haar vergaart die haar versterkt in de zaal : een top sommelier en een top maître maakt dat zij lekker orders kan geven. En laten we eerlijk blijven, als er iets is waar vrouwen goed in zijn, is het toch wel dat ! De maître is strikt en vriendelijk en daar hou ik van. De sommelier is behulpzaam en vriendelijk en daar hou ik ook van. Wat hun grote kracht is , is dat zij niet met grote gebaren aan tafel staan en uitpakken met sterke verhalen !! Nee deze jongens hebben de ” no nonsense ” attitude , maar kennen hun vak wel heel goed . Ik voel me altijd op mijn gemak bij die mannen en dat is een heel goed gevoel om de avond te beginnen.

Laurent en Vincent , twee broers , zijn van Franse afkomst en dat merk je in hun kookkunsten en in het geval van Vincent in zijn patisserie. Het zijn chauvinisten die ” Fransen ” zeg ik altijd maar ik snap ook waarom . De keuken van Laurent en Vincent draait rond het product en dat primeert voor hun . Geen flauwe liflafjes op je bord bij deze jongens maar pure, strakke smaakbommen in alle eenvoud gebracht. En dat is zeer moeilijk om zo’n keuken te brengen. Ondertussen zijn zij zo ervaren en onderbouwd dat dit peanuts is voor hun ! Althans zo lijkt het toch….

De desserts hier zijn van een ongelofelijk hoog niveau. Ik ben nog niet overal gaan eten maar indien iemand een patissier kent die betere desserts kan maken, mag mij dat altijd laten weten.

Voor ik de borden overloop wil ik misschien toch wel even vermelden dat ik de broodmand met verschillende broden mis! In plaats van een keuze van verschillende broden krijg je nu een zeer lekker zuurdesembrood maar …

” Er is niets dat voorgoed verdwijnt als je de herinnering bewaart “

Zoals altijd starten we met de hapjes: broodstokjes met karwij zaad. Dit blijft gewoon lekker en eet lekker weg bij het aperitief ! Ondertussen kiezen we welk menu we vandaag gaan doen. Normaal is dat altijd de grote menu maar aangezien mevrouw ” flip ” zwanger is, hangt er ook veel van haar af vandaag.

IMG_6305

IMG_6306

Ze gaat voor de 5 -gangen en zoals altijd stem ik ermee in! Ondertussen nip ik van mijn excellente champagne  van Francis boulard ‘les murgiers’ extra brut.Deze champagne gemaakt van blauwe druiven is heel  aromatisch en expressief ( wat?.. praat toch Nederlands flip !!) is een bommetje in je mond en niet je typische champagne ( zo beter !).

Het volgende hapje dat voor ons staat is fris en volgens mij integraal uit hun eigen tuin.

IMG_6308

 

Grijze garnaal -consommé –  avocado – radijs

Mevrouw ” flip ” krijgt als een apero een zelfgemaakte citroenlimonade die ook enorm gewaardeerd word.

IMG_6309

Hopus bier – gewassen kaas

IMG_6312

Krokant deeg ( bijna pizzadeeg  ) courgette -aroche

Dit was enorm goed, daar houden we van ,herkenbare producten die toch je wenkbrauwen doen fronsen!

IMG_6313

 

Flinter dun wafelke met makreel , super zalig !!

IMG_6314

Mousseline van aardappel – bottarga

Lekkere espuma en luchtig met verschillende texturen .

IMG_6310

Panisse met olijven tapende

En dan gaan we van start , de zaak is ondertussen aardig vol , ik heb goed gezelschap bij , alles loopt goed en wat meer is we voelen ons ook goed. Ons eerste gerecht komt eraan en we krijgen onze eerste witte wijn geserveerd zijnde Les Champs Libres ” Lard des choix ”  uit de noordelijke Rhone vallei. Het is een samenwerking tussen Hervé Souhaut en Dard & Ribo. Het is zo ‘n bio -dynamische wijn waarvoor je al moet open staan om te drinken omdat het je toch even mee op avontuur neemt. Vooral limoen primeert de wijn volgens mij met wat abrikoos,appel en amandel. Maar ik kan fout zitten, ik sla de bal daar soms nog mis ! Erg mineraal en een klein bittertje zit er ook aan. But I like very much !!!

Ons eerste gerecht word op de menu kaart omschreven als Maatje – Artisjok – Koffie , yep…. koffie ! Dus aan tafel worden ze al een beetje nerveus maar ik heb vertrouwen in deze mannen van de keuken,

er bestaan ook goei gekken hè….

Dit gerecht ziet er niet alleen goed uit het is ook overdonderend goed, rond deze periode eet je overal maatjes en soms komen ze je de oren uit maar dit bord verveeld geen seconde! Fris , vettig ,krokant ,puur … erg goed uitgevoerd ! Alleen misschien één opmerking en dan ben ik echt aant miereneuken , de koffie is niet zo intens aanwezig en kan ik het er niet uithalen.

IMG_6318

Mevrouw ” flip ” kreeg dan weer de Bretoense kreeft met gemarineerde groenten en saté. En dan die vrouwen klagen dat wij niet afzien tijdens de zwangerschap…. en dit dan!!!!  Dit ruiken en zien en moeten toekijken hoe zij dit verorberd … ze luistert zelfs niet meer naar mij…  dat is pas afzien !!! Wat een combinatie ook om de kreeft te matchen met de saté kruiden, zalig…

IMG_6320

Het volgende is de Boniet . Zo mooi gebracht met salie en die gerookte bouillon , het zijn zo van die smaken wat je nooit meer loslaten en ze zijn zo zuiver. Alles draait hier om de periode van het jaar: verse amandelen,jonge tomaatjes, pijp-uitjes en verse zeer kort gegaarde boniet.

Simpel Geniaal

Hierbij krijgen we van de sommelier een ” Murmure ” Muscat van 2011 een AOC uit de Alsace . Het is van de fam. Rietsch die deze wijn produceren en eerder dronk ik van deze mensen ook al de ” Entre chien et loup ” en vond ik dit ook al een zeer goede wijn uit de bio – landbouw. Ook vanavond stelt dit glas me niet teleur, en dit is nog betaalbare wijn vind ik persoonlijk om thuis ook eens open te trekken!

IMG_6321

” Madame ”  ( ah ja na die kreeft hoeft ge nie meer mevrouw te zeggen hè ) krijgt deze keer een stukje tarbot met artisjok en klaver. Ja doe maar mannen het kan nie op !!  Klassiek maar verrukkelijk of zoals “Madame” het nu al zegt ; ” Dé – li – cieux ” !!

Hoofdgerecht : Rundvlees op het houtvuur , aubergines en tarama

Welk rundvlees  ze serveren zeggen ze niet dus ik mag raden en ik denk dat het Rubia Gallega was ( of mss Holstein ) maar 1 ding is wel zeker het was Fuc*ing outstanding!! De smaak van hun BBQ en/of houtvuur kwam erg goed door en de cuisson leed er niet onder! De combinatie met de wijn maakte dat het gerecht nog een extra schwung kreeg ! We kregen een glas Le Fole 2010 Campania Aglianico. Zacht aanvoelen in de mond en vooral veel peper en rood fruit .

En dan moeten ze het gewoon nog aftoppen met de desserts. Makkie…

IMG_6325

Aardbei met een granité van ijzerkruid, zo goed en puur met een flinterdun koekje en die granité die gemaakt is volgens de regels van de kunst met de nodige suikers, uitgebalanceerd voor de juiste textuur. Hierbij bewijst iemand zijn kunde ! ( Amaai zo geleerd !! )

IMG_6328

Ondertussen bestel ik mijn madeira en word mijn tweede dessert voorgezet , sorbet van abrikozen pitten en groene thee. Weeral goddelijk en ik hoor jullie al denken gaat hij niks slecht schrijven of iets kritiek geven… nope… omdat er hier ook niks aan te merken valt en als je na deze menu ( wat volgens mij niet de allerbeste is geweest die ik ooit van hun kreeg ) iets op te merken hebt , wel dan ben je klaar om voor Michelin te gaan werken of om les te gaan geven in een hotelschool.

Statement nee eerder understatement !!!

Mijn madeira uit 1978 verschijnt op tafel. Ik nip , geniet, kijk om me heen en zie iedereen in diezelfde mood zitten ,zelfs “Madame “.

Dank u wel aan het ganse team van CC voor een wederom geweldige avond en dat we dit nog vaker mogen overdoen tot jullie gaan stoppen ( en rentenieren !! )

Check ook de trailer

https://vimeo.com/69719589

About the Author

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply