Gault Millau 2016 Spannend !? Nee nie echt !!

Inderdaad Flip is er dit jaar hoogst persoonlijk bij om de chefs uit heel het land te zien zweten, ijsberen, hopen, trillen,lachen en zelfs te zien huilen. Want niets is zo belangrijk voor vele chefs als de vermelding in deze gerespecteerde gids. Voor een dag laten ze hun ego achter in hun keuken en komen ze met knikkende knieën afgezakt naar dit culinair hoogtepunt van het jaar. Graag ben ik er dan als de pinken bij om uit eerste adem te vernemen wat de recensenten van de Gault-Millau vonden van de ruime keuze aan restaurantbelevingen in culinair België.Dus ik met een doos kleenex onder de arm naar Brussel. De grootste chefs kwamen me de hand schudden en een babbeltje slaan maar ook vele chefs liepen me straal voorbij wanneer ik vriendelijk knikte en lachte in hun richting. Dit bewijst nogmaals dat chefs de nieuwe rocksterren van deze wereld zijn, de ene neigt meer naar Neil Young de andere naar een diva à la Kanye West. Maar hier gaan we dan, een klein overzicht….

Chef van het Jaar : Sang – Hoon Degeimbre

Jonge Top Chef van het Jaar :

Vlaanderen: Marcello Ballardin

Brussel:  Maxime Colin

Wallonie : Cédric Delsaut

Hoogste Nieuwkomer : L’Air du Temps stijgt naar 18,5 /20

Opvallendste Stijgers : La Source Lanaken !

Dalers : Voor mij de meest opvallende ; Bart Depooter en zijn team van de Pastorale verliezen 1 punt.

De Ontdekkingen : Brasa in Knokke Heist, top chick Deborah Hellburg als gastvrouw is op zich al de moeite om het prior op mijn verlanglijst te zetten blijkt dat die Maurice De Jaeger ook nog eens geweldig kan koken !!!

Beste Sommelier :

Natuurlijk die van het Hof van Cleve , en dat zal de volgende jaren ook zo blijven want als je als sommelier met zo een wijnkaart mag werken is het  natuurlijk peanuts om deze prijs in de wacht te slepen.

Gastheer van het jaar :

De onevenaarbare Thomas Smith , je kan maar geen genoeg krijgen van deze super sympathieke, extreem grappige kerel. Love you man !!

Italiaan van het Jaar :

Eén of andere waal maar voor mij is dat Dario Puglia van Gist. Nieuwe start gemaakt en nog steeds de meest grappige restaurateur op de sociale media. Zijn excuus om niet aanwezig te zijn op de Gault Millau ceremonie ging als volgt ; “Dear Gault & Millau, thanks for the incredible massive score of 14/20. However i can’t come to accept this amazing price because i have to return some videotapes ‪#‎onlythebrave‬

Mooiste terras :

Daar is toch niemand mee bezig , of wel ??? Ik ben nog nooit ergens gaan eten omdat ze daar een mooi terras hadden hoor en ik ben ook niet van plan om daar in 2016 mee te beginnen.

Aziaat van het Jaar :

l’Esprit Bouddha… Tien Chin Chi… gezondheid ! Nee het is de naam van de chef en ik ben er nog nooit geweest maar ik heb de site en de kaart bekeken en geen hond of rat te bespeuren, dus wel de moeite uit om eens langs te gaan.

Beste wijnkaart :

Is net die wijnkaart die lekkere ( bio) wijnen serveert tegen betaalbare prijzen en waar dus de restaurateur geen overdreven winst op pakt !

Dessert van het Jaar :

Ging dit jaar naar een chef waarvoor we allemaal veel respect voor moeten hebben namelijk Wouter Keersmaeckers , maar zou die man daar nu zelf gelukkig mee zijn met zo ene prijs… Dessert vh jaar… Allé dat is hetzelfde als de Fair Play beker winnen op het WK…”So Lame !!”

Brasserie van het Jaar :

Silo’s  in Boortmeerbeek, en is inderdaad één van de mooiste brasserie’s die ik bezocht dit jaar dus zal wel verdiend zijn zeker.

 

PER PROVINCIE :

LIMBURG:

Als trotse Limburger zou ik de mannen van La Source een dikke proficiat willen wensen met het behalen van hun 17/20. Ook proficiat aan Zoethout in Wellen ( 13/20) en Altermezzo in Tongeren ( 15/20). Le Cinquième en Ogst met hun knappe 14/20. En ook aan Luc Bellings , je bent terug !! We hebben je jaren moeten missen in deze gids waarom weet niemand en ik vond het ook altijd gek want in die andere gids stond je wel altijd graag te pronken? Maar er is dus blijkbaar genoeg stront door de riool gestroomd en bij deze ben ik blij om je ook hier terug te vinden.

ANTWERPEN :

Woow… L’Epicurie du Cirque stijgt zo maar eventjes naar 15/20 en dat doet me goed , leuke mensen verdienen dat. Gist ook meteen binnen op 14/20. En natuurlijk gaat er ook veel aandacht naar het hele gebeuren rond The Jane en dat is ook terecht maar als je het niet erg vind ga ik daar deze keer eens niks over zeggen ( tis altijd de Jane, in 2015 zijn er maar liefst 897 baby’s geboren die als Jane gedoopt zullen worden)

Voor de rest is er hier ook niet veel veranderd in de gids, gek want Antwerpen heeft toch heel wat te bieden mijn inziens.

OOST-VLAANDEREN :

OAK Gent naar 15/20 en jonge chef van Vlaanderen. Publiek dat blijft scoren en nu al 15/20 heeft en als ze zo gestaagd blijven verder doen dan hebben ze in de gids 2020 19/20!! Hou u een beetje in he mannen..

WEST-VLAANDEREN:

Floris in Brugge ( 14/20) wat top is als je pas een half jaar je deuren hebt geopend. Voor de rest gebeurt er hier ook niet veel , zoals ik al zei erg saaie gids dit jaar. En voor de voetbal moet je hier ook al niet zijn.

BRUSSEL :

Hier was ik toch van verrast , nieuwkomer en binnenkomen met  17/20 zo maar eventjes ! Zou dit al ooit gebeurd zijn in het verleden? Ik zal er in elk geval nooit kunnen gaan eten gezien de astronomische prijzen!

WALLONIE :

L’Air de rien , l’Air de rien , l’Air de rien, hoeha…. Verdiend en zeker een aanrader( 16/20). En dan ja de rest he , niet veel veranderd niet veel te beleven het blijven toch walen he! Nee ik vind dat die Arabelle Meirlaen wel een straffe madam is die ik dan ook zeer nou gezet in de gaten hou en waar ik me zelf snel aan tafel bij zie zitten!

Zoals je ziet altijd stof tot discussie maar vergeet niet Flip knows best and then there’s the rest !!!!

 

About the Author

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply