La Merenda – NICE – France

Tis alweer voorbij !!

Onze vakantie is zoals alle jaren voorbijgevlogen en vanaf nu moeten we ons weer focussen op onze dagelijkse beslommeringen. Maar gelukkig herinner ik mij er de laatste jaren aan om op vakantie genoeg souvenirs mee te nemen. Dit is er zo eentje van…

Ik vertelde een bevriende chef dat ik deze zomer een bescheiden vakantiehuisje zou huren in Tourrettes te Frankrijk. Hij vroeg mij onmiddelijk of ik al ergens had gereserveerd om te eten. Enkele restaurants had ik wel al gezien om de Michelin gids nog eens te testen op hun ” Bib”-kes , maar echte grote huizen had ik nog niet in gedachten. Met grote badplaatsen als Nice en Cannes in de directe nabijheid had ik toch wel gehoopt op een groter assortiment van goeie restaurants maar , en dat vertelde mij vriend/collega/chef ook al , dat was “nougabollen” of misschien beter ” calissons”!

Waar hij me wel aan herinnerde was een restaurantje in Nice ,dat vermeld staat in de geweldige boek ” Where Chefs Eat “, waar hij vaak ging eten als hij er in de buurt was. Door woorden als low-profile, klassiek, basic, no -nonsense , goedkoop, streekproducten , relax en cool te gebruiken had deze chef me helemaal gewonnen om dit restaurant eens een bezoekje te gaan brengen.

Als we daar dan toch zijn..

Hij had het hier over ” La Merenda ” in Nice. In de boek word het aangeprezen door niemand minder dan Mauro Colagreco , de Argentijnse chef van  ” Mirazur ” in Menton. ( Ook bij deze wou Flip gaan eten maar was hij hopeloos te laat met reserveren…Zo zie je wijsheid komt met de jaren, bij andere komt die gewoon niet ) Colagreco is een protégé van ” meneer ” Passard en ” meneer ” Loiseau en zal dus ook  wel een goeie referentie zijn. En gelukkig voor mij moest je niet op voorhand reserveren daar dat gewoon ook niet mogelijk is in dit kleine restaurant. Je moet er binnenlopen om te reserveren. Het heeft geen website om te reserveren, het heeft zelfs geen vaste lijn om te telefoneren. Daar bij komt ook nog dat je er cash moet betalen, ze accepteren er geen bankkaarten !

We vertrokken dus vroeg naar Nice om op zoek te gaan naar ” La Merenda “. Na even zoeken en er al drie keer langs door gelopen te zijn, trekken we een foto van een toch wel zeer kleine zaak die echt niet in het oog springt ! De menukaart hangt buiten en bestaat uit een krijt bord waar de verschillende gerechten op gekribbeld staan. Daar wij ‘s avonds willen eten ga ik naar binnen om alvast een tafeltje te reserveren. We hebben geluk er is nog één tafel voor 4 personen vrij maar er hangt een voorwaarde aan vast, namelijk dat we daar moeten zijn om 7 uur en dat we moeten opzouten om 8 u 30 ! Dit restaurant zet ongeveer een 26 tot 30 couverts en is dus afhankelijk van twee servicen per avond! Geen probleem voor ons iedereen moet zijne boterham verdienen en ik ben al lang blij dat ik een tafel heb!

Even over de chef want dit is toch ook wel een opmerkelijk verhaal.Deze man genoot zijn opleiding bij grote namen zoals, Chapel ,Senderens , Le Nôtre en Husser . Hij veroverde zelfs twee Michelin sterren in zijn restaurant ” Chantecler ”  in het “Hotel Negresco”. Maar die gaf hij terug om dit bescheiden zaakje te kopen.Hier kookt hij zeer relax de klassieke keuken van deze streek met de producten die hij s’morgens hier op de markt koopt! Eén personeelslid in de zaal en één aan de afwas vertegenwoordigen zijn brigade! Hij zelf komt die avond om 5 na 7 opdagen in het restaurant , doet zijn voorbinder aan en begint aan zijn gerechten.

Er is hier ook geen grote wijn kaart er is er zelfs geen , je kiest hier gewoon tussen wit ,rood of rosé, en dat is dan een vin de Pays. Deze is vandaag wel zeer lekker, het moest ook een roséééke worden daar mijn tafelgenoten vooral bestonden uit dames.

De kartonnen van de wijn die we dronken staan ook gewoon achter ons op de grond gestapeld in deze kleine bistro. De water glazen zijn van afgedankte mosterdpotjes wat ik danig kan appreciëren! Gedurfd en de vrouwen vinden het lief ! En voor wie doen we het anders !!!

Het is er gezellig druk en je zit er ook allemaal vrij dicht tegen mekaar op kleine pofjes , geen echte stoelen zeg maar , maar omdat je er toch geen uren op moet vertoeven valt dat wel mee.

IMG_6700

Maar dan beginnen we eindelijk eraan! Op tafel word het krijt bord gezet dat eerder die dag nog op de voorgevel pronkte, en we maken onze keuze.

IMG_6681

 

6 voorgerechten en 7 hoofdgerechten aan een zeker faire zelfs goedkoop tarief.De gerechten zijn simpel maar wel eerlijk en kraak vers.

Wij proefde;

IMG_6691

 

Ricotta – kalamata olijven – rucola

IMG_6692

Ratatouille

IMG_6693

Courgette bloemen

IMG_6695

IMG_6696

Daube de boeuf – panisse

IMG_6697

Tête de veau    -sauce gribiche

IMG_6701

Peche -framboos  Toppertje ziet er eigenlijk nie uit ma was geweldig!

IMG_6703

No introduction needed !!

Dit is een leuke bistro , en deze chef toont ons dat hij zeer goed kan koken en dat hij nu ,relaxed, ook geld kan verdienen in een zaak met heel veel charme en met oog voor het product! Iedereen kan hier ook terecht mits tijdig reserveren natuurlijk!!

Chef , ik ben een fan van u , je bent een voorbeeld , …..

IMG_6705

Au revoir….

check ook de trailer

https://vimeo.com/70934735

About the Author

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply