L’Air du Temps – Quatre Mains – Vrijmoed

Quatre Mains San Degeimbre & Michael Vrijmoed @

L’air Du Temps 21 april 2013

We gaan naar een thema avond om twee chefs als het ware te zien “battle’n “ tegen mekaar! Niet van de minste , San Degeimbre is misschien wel één van de, internationaal gezien, meest bekende belgische chefs op dit moment. Met zijn sterrenstatus doet hij ook geregeld van zich spreken op de internationale kookfestivals over heel de wereld. Zijn eten is vaak subliem, maar soms ook aangedikt met veel show waarvan wij persoonlijk niet zo fan van zijn. Eens zien wat hij vandaag in petto heeft als hij moet opboksen tegen één van de revelaties voor 2013 Vrijmoed Michael.Hij  opende pas geleden in prachtig pand in hartje Gent zijn eigen restaurant en is natuurlijk bekend geraakt door zijn vele jaren trouwe dienst  als sous-chef van Peter Goossens in diens restaurant Hof van Cleve. Net na de opening van zijn eigen restaurant “Vrijmoed” zijn wij al eens met hem op bezoek geweest en we hadden er een super goed gevoel aan overgehouden. Prachtig pand, strak ingericht en een sublieme klassiekere keuken met een frisse moderne toets. Daar kreeg ik van Michael te horen dat hij zou gaan koken met San en dat we zeker moesten langskomen. Zogezegd zo gedaan en dus nu zitten we hier op de nieuwe locatie van L’air du temps. Een groot vierkantshoeve-achtig pand dat omgeven is door grote open velden. Bij het parkeren zien we ook de serre van San die immens groot is.

We worden hartelijk ontvangen bij het binnenkomen zoals een tweesterren tent dat moet doen, onze jas wordt ongenomen en we worden naar onze tafel gebracht. Ik zet mij neer en bekijk de ruimte waarin we geplaatst worden. Tegen de witte muren hangt geen kunst of schilderij er hangt gewoon niks! De vloer is zeer mooi maar heel industrieel,dat koud doet aanvoelen. Aan de voorzijde van de kamer hangen houten panelen met balken die horizontaal boven mekaar liggen, als je ze verticaal had gezet zaten we in een gevangenis! Ik vond dat echt een minpunt voor mij, ik hou wel van wat gezelligheid en sfeer in een restaurant het ging nu wat kil aandoen, maar dat kan ook aan mij liggen natuurlijk.

We beginnen aan onze menu waar om de beurt één chef aan de beurt is. Ook de hele avond worden ons wijnen geserveerd passend bij de verschillende gerechten en het moet gezegd zowel Maxime de Muynck (sommelier L’air du temps) als Benjamin de Buck hebben een enorm mooie selectie voor ons uitgekozen vanavond.

In totaal krijgen we 6 hapjes en 8 gangen, ik heb deze hieronder kort en bondig uitgelegd. Geniet mee van een top avond met twee top chefs en équipes. En hou deze twee chefs ook goed in het oog want die gaan nog potten breken!!

IMG_5686

“Le pain” Krokant van ui en granen

Hierbij kregen we ook water , dat was een distillaat van boerenwormkruid! Erg lekker !

IMG_5694

Koolrabi-Radichio – Dashi van ansjovis ( San)

 

IMG_5690

 

Krokantje van prei en kaas ( Michael)

 

IMG_5688

 

Venkel-sinaasappel – paprika – basilicum ( San)

 

IMG_5691

 

Nem van kalfswang- ras el hanout ( Michael )

 

IMG_5695

 

Boter

 

IMG_5697

 

Pannacotta van grijze garnaal -scheermes en komkommer ( San)

IMG_5700

 

Gegrilde rode poon – krab – bouillon van citroengras ( Michael)

IMG_5702

 

Kabeljauw met miso – olie van shiso ( San)

Hiertussen ben ik vergeten de Gelakte paling van Michael te fotograferen ik werd afgeleid door een mooie dame!!!

IMG_5703`

Witte asperges – morielles – vin jaune – eendenvel ( San)

Dit was voor mij het beste gerecht van de hele avond, zalig , het schuim van vin jaune met een perfect gegaarde witte asperge en dan de crunch van dat eendevel … van een zeer hoog niveau…

IMG_5706

 

Presée van lam ( lozère ) schouder en nek- gelakte ui – gegrilde pijpui

Dit gerecht kregen ik al eens bij Vrijmoed geserveerd en ook vandaag super bereid. Een smaakbom in de mond door dat uitstekend lam!! Ook puree erbij was top en dat is iets dat alleen Goossens je kan leren of Robuchon !

IMG_5709

 

Sinaasappel – wortel – witte chocolade – aardappel – koriander

Gelukkig werd er aan een andere tafel dit geweldige dessert met een heuse show opgevoerd en gemaakt! Dit is dat show fenomeen dat ik niet begrijp, die mensen hun dessert gaat echt niet anders smaken omdat ze er een beetje damp van stikstofgas hebben rondhangen hoor.Ik vind dat een chef met de kwaliteiten van San zo dingen niet nodig heeft!

IMG_5711

 

Rabarber – mascarpone – basilicum

IMG_5712

 

Koffiegarnituur

 

 

IMG_5714 IMG_5715 IMG_5717

 

Sfeerbeelden keuken na de dienst!

Vrijmoed dus duidelijk vermoeid !!!!!

Top avond, ik kijk uit naar de volgende Quatre Mains, snel tafel boeken is de boodschap!

Website: www.airdutemps.be
Website: www.vrijmoed.be

About the Author

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply