“Le Dauphine” Inaki Aizpitarte… 15 bottles down ..

Later die bewuste dinsdag avond in Parijs,

We strompelen vanuit ons  ” luxe-appartement” verder naar Avenue Parmentier. We gaan naar één van mijn persoonlijke grote voorbeelden van de nieuwe generatie koks. We hebben een snood plan… We gaan eerst de wijnbar van ” Le Chateaubriand ” bezoeken, daar een paar flesjes drinken en ons met onze vlotte babbel op de lijst laten zetten voor de tweede service die om half tien van start gaat! Bij “Le Chateaubriand” binnenraken is niet van de poes! Sinds hij binnenkwam op de 9de plek in de San Pellegrino’s World’s Best Restaurants, is hij een fenomeen geworden. Zijn stijl is hard, ruw, puur en betaalbaar! Hij is de man die Bistronomie tot leven riep. Inaki Aizpitarte heeft zijn naam ook gegeven aan de stroming van nieuwe chefs in Parijs die dezelfde ” low key ” betaalbare gastronomie brengen: de ” Inaki -Generation “. Jonge chefs met talent die anders durven denken, koken en doen. Inaki is een autodidact, tot voor zijn 25ste had hij nog nooit in een keuken gestaan, van daar dan ook misschien dat hij basisregels aan zijn laars durft lappen. Deze Frans -Baskische chef gebruikt zijn roots ook in zijn keuken en in zijn gerechten. Hij is voor jonge chefs nog altijd een fenomeen en daarom was ik vandaag ook zo gelukkig als een klein kind dat ik bij hem te gast was.

IMG_0280

My Main Man !!!

 

 

Ondertussen in de wijnbar kozen we fles 15 al uit en begonnen we net in een soort gezellige roes te komen . De ene begint al wat meer te zagen, de andere zegt al helemaal niks meer en anderen houden zich bezig met ” site- seeing ” van de Avenue Parmentier. Het is dus hoog tijd dat ze ons weer wat eten gaan geven. We beginnen bij ” Le Dauphin ” die zich net langs de wijnbar bevindt . Bij ver één van de meest ongezellige, lelijke zaken die ik ooit bezocht. Ik kreeg er het gevoel of ik een badkamer winkel binnen kwam of een oude viswinkel !! Alles is er van wit marmer met heel veel spiegels. Het voelt enorm koud aan en in het midden van het geheel staat er dan nog eens een bar zodat je de rest van de zaak niet kan zien ( misschien maar goed ook ). Uit research (ja idd ik doe soms ook aan research! ) blijkt dat er zelfs een gerenomeerde architect zich hiermee heeft bezig gehouden zijnde Rem Koolhaas , inderdaad ja een Nederlander (nee ik insinueer niks , just saying!!). Dus onthoud de naam zou ik zeggen als u er ooit aan denkt om u huis te hervormen tot een viswinkel of funerarium !

Nadat we hiervan bekomen zijn en besluiten dat enkel een grote plastieken tonijn boven de bar de zaak nog kan redden qua interieur,  bekijken we de kaart. We bestellen de hele kaart één keer zodat we alle gerechten op tafel krijgen gezet waarvan we met zen vijven kunnen proeven. Dit is weeral zo top aan deze formule, je bestelt gewoon waar je zin in hebt de hele avond zoveel je wil ,wanneer je wil. Neem daarbij dat ze ook dezelfde wijnkaart als ” Le Chateaubriand” hebben met veel natuurwijn en je hebt een  succesvolle formule.

Ondertussen waren we al aan fles 24 begonnen en dan krijg ik het ook al moeilijk maar het eerste dat we kregen is toch blijven hangen, zowel in mijn gedachte als op mijn hemd !

IMG_0237

” Tapioca Do Brazil “, een soort kaas kroket van tapioca, maar zo krokant en lekker …

Dan komt de eerste reeks met voorgerechten.

De oesters waren hemels, de garnalen altijd subliem zo een bordje, zalm zeer verrassend, de tong wat te droog , calamares geweldig!!!

Zalig gegeten en nog een top wijntje erbij gedronken die het vermelden waard is! Sébastien Riffault, Sancerre 2010 ” Raudonas “.

IMG_0278

 

Wij hadden net op tijd gedaan. Dat wil zeggen voor half tien dus we konden naar ” Le Chateaubriand” maar is het nu onze toestand geweest of was het gewoon waar , de zaalverantwoordelijke vertelde ons dat het onmogelijk was om nog binnen te geraken dus besloten we om naar een andere culinaire held te verkassen die ons nooit in de steek laat: Gregory Marchand . Wij dus naar de Frenchie wijnbar…

Zo blij dat ik hier geweest ben en ik zal niet rusten tot ik bij ” Le chateaubriand ” gedineerd heb!!

I’ll be back !

 

To be continued….


 

website : http://www.lechateaubriand.net

website : http://www.restaurantledauphin.net

About the Author

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply