Neptune Brussel

Dinsdag 18 Juni,

 

Hier zitten we ook al een tijdje naar uit te kijken, omdat dit restaurant veel lof krijgt toebedeeld  langs alle kanten. Ook waren zij aanwezig op Culinaria en mochten ze ook wat van hun kunnen laten zien  op Omnivore.

Het restaurant ligt in Elsene waar je altijd wel iets meemaakt op straat door de grote variëteit aan mensen. Ook ligt er wel altijd iets waar het niet hoort te liggen…

…ahhh….de charmes van onze hoofdstad…

IMG_6112

 

NICOLAS DARNAUGUILHEM

wordt geboren in Frankrijk maar trekt er weg op zijn achttiende en is sindsdien nooit meer teruggegaan.Met zijn diploma van de hotelschool van Geneve op zak, trekt hij een beetje de wereld rond om te eindigen in Belgie. Na wat omzwervingen in andere Brusselse restaurants opent hij zijn eigen tent in Elsene. Hij is een nogal raar figuur die Nicolas maar ik hou wel van zijn stijl, geen ego en ” down to earth ” . Maar wat een kennis heeft deze gast al, zowel van natuurwijnen ( bijgestaan door zijn ook uitmuntende sommelier die jammer genoeg niet aanwezig was vandaag) als van eten , zo zou blijken !

Wij nemen zijn nieuwe formule die bestaat uit 9 – gangen voor 86 €, daarboven op nemen we de aangepaste wijnen daar ons weer verzekert word dat alle wijnen natuurlijk zijn en er toch wel enkele bij zijn die wij nog nooit hadden geproeft! Hiervoor betalen we nog 40 € bij!

Maar beginnen in stijl is altijd iets voor ons dus gaan we voor de schuiwijn van La Songa een echt buitenbeentje binnen de wijnmakers en, we nemen zijn “Don Qui Rotte ” van 2011 . Ik vond deze ietwat tegenvallen , gemaakt van 100% terret Bourret , daar hij wat punch mist en wat flauw is! Maar onze eigen keuze dus leren we ermee leven en zien we de hapjes op tafel verschijnen.

IMG_6127

IMG_6125

 

Zwarte sesam tuilen met prei ( poeder ) , en een biscuit van faiselle ( koe) en fera met een klaproos eromheen.

Lekker zonder meer en al meteen een visitekaartje van de chefs eigenzinnigheid.

De eerste witte word geschonken en is een ” Xarel lo ” uit Penede, Catalonië,Spanje 2012. Zeer uitgesproken en enorm lekker fris en geoxideerd!

Hierbij krijgen we een zalig gerecht dat de nodige ” ballen ” vereist om te serveren. Oesters , lauw warm ( 3 minuten gegaard in de schel) met dennennaalden en klaver! Dennennaalden, yep fucking dennennaalden!!

IMG_6131         IMG_6132

Op de achtergrond hoor ik telkens ruwe harde hip hop muziek! En ik denk; “toch gene hip hop in een restaurant zeker, ik zal ma wa rustiger aan doen met de wijn”.

Net bekomen van misschien wel de lekkerste oesters van 2013 komt de volgende gang er al aan.

Jonge groene asperges met haring en oesterblaadjes! Zo fris en nog een laatste keer de lente in mijn bord dat ik er emotioneel van word en er vergeet een foto van te trekken !! Zou het dan toch die muziek zijn of is het de wijn al ? Maar om het goed te maken heb ik dan deze foto maar gemaakt van iets anders fraai !

IMG_6151Geen dank alles voor mijn volgers!!

Bij de asperges drinken we  “Amphibolite ” 2011 van Jo Landron , 100 % melon de bourgogne. Deze wijn uit de Muscadet regio word door Jo Landron geproduceerd op een grondgesteente dat Amphibolite heet vandaar ook de naam en is weer vol van mineralen en frisheid. Zonder te filteren en met een minimum aan sulfiet krijgt hij een wijn die vol zit met smaken zoals appelschil,citrus,mineralen,limoenblad,…

Dan komt er een gerecht aan dat werkelijk voor onze ogen ” à la minute ” word klaargemaakt en dat gaan we ook proeven. En WTF is dat nu nog altijd rap muziek op de achtergrond ( ik vind het mega vet begrijp me nie verkeerd )

 

Gerookte paling fijn gesneden , bouillon van ham , en zuring.

Zo simple kan het zijn dus he , puuuur genieten!!!!!!

Hierbij een 100 % chardonnay uit de Franche – Comte uit 2011 nl; D.de Cavadores. Een vrij animale wijn voor een witte althans maar dat sloot dus perfect aan bij de bouillon in dit gerecht.

We zijn weer goed aan het tafelen….

Ik kan me niet meer bedwingen en ik vraag aan de kelner of ze echt de Wu Tang Clan hebben op gezet, en inderdaad het is de hele cd ” Forever ” van de New Yorkse posse die op de achtergrond mij helemaal gek maakte !!! Gelukkig kan ik nu gestaagd verder drinken en meezingen!! Weeral een voorbeeld dat alles moet kunnen en mogen en kan…ook een beetje typisch Neptune…

Volgende gerecht is een gepocheerd ei met raapjes en mandjeskaas. Dit staat weer kort bij de natuur maar het mist wat zout en peper. De mandjeskaas komt uit Beersel en is van uitstekende kwaliteit en toch oh zo lekker ook dit gerecht word opgewaardeerd door verschillende bloemen en kruiden ( borage, agastache,…)

IMG_6136                                                                    IMG_6137

 

” Magic of JuJu ” is niet het nummer van de JAZZ artiest Archie Shepp maar wel de wijn die we hierbij krijgen. Agnes en Réné Mosse maken deze wijn in Anjou van 100 % chenin druiven .

De chef is in de weer met een bunzenbrander.. dat zie ik nog … dan krijgen we dit ….

Garing van de langoustine is top en de bouillon van kruiden is zalig op punt !

Weeral vrij simpel maar zo geniaal gebracht, je heb chef die dit niet durven serveren zonder nog 4 à 5 andere garnituren erbij te leggen, maar nu kan alleen de langoustine ( het product ) spreken enof die spreekt !!! …”It’s Wu motherfu:/rs, Wu -Tang motherfu:/rs ” …

De wijn komt dan weer uit de Jura , Les Compères 2010 Bouvret &  Ganevat 100% Chardonnay.

We krijgen een extra gerecht aangeboden van de chef ik ben er zeker van dat dit is omdat ik zo lig mee te wiegen op de muziek !!!!

Zalig , het bord zal geen schoonheidswedstrijd winnen maar de smaak is onvergetelijk.

IMG_6164

Zalm zacht gegaard in bladeren (de chef wist ook niet welke bladeren het waren!) waardoor hij nog heel vettig aanvoelt met daarop een saus van faisselle .

Pure smaken vergezeld met een Riesling uit de Alsace…

IMG_6166

D.Rietsh

Dan volgt er ons de tarbot met erwten scheuten en puree van zeesla.

Ik weet het blijf in de herhaling vallen maar weer super lekker!

IMG_6149

Hoofdgerecht is een duifje met snijbiet , aardappel en lente uitjes, en wederom heb ik gene foto omdat de kwaliteit van de foto niet goed genoeg waren om hier te posten, deze keer was het wel door de  drank !

Rode wijn “Mendall” ,Jose Maria, 100 % tempranillo

De duif was sterk gepeperd en dan ging goed samen met de wijn en dat bracht het geheel in evenwicht.

Na een kaasje…

IMG_6167

 

beginnen we aan de desserts reeks…

Rabarber , ijzerkruid , bloedappelsien, sorbet rabarber

IMG_6171

Bij onze reeks desserts krijgen één wijn aangeboden;  “Vouvray” , D.de Beaumont , les champs Rougets 2011, 100 % chenin.

Aardbei,cassis infusie en citroen

IMG_6175

Sorry voor de foto maar ik krijg het hier moeilijk, veel te veel zaligheden is ook niet goed he. Top desert !!

En omdat ze dat graag maken de franse chefs en wij toch nog wat plek hebben ;

Tartelette au chocolat,sorbet vanille faisselle

IMG_6178

Ho ho ho … Hier moet je heen! Misschien is het wat aan de dure kant maar het is een hele ervaring op gebied van eten. Voor luxe moet je hier niet zijn , vroeger moest je door de keuken lopen om gebruik te kunnen maken van een heel klein toilet ,vandaag hebben ze een aparte deur ervoor gemaakt !! Maar het heeft heel veel charme dit gezellig restaurantje in Brussel !

De chef/eigenaar/tovenaar/genius/wacko vertelt ons dat hij stillekes aan het uitzien is naar een ander pand om wat meer bewegingsruimte te hebben. Dat beloofd zolang hij er maar kan doen wat hij nu doet vind ik het goed!

Ik ben in elk geval grote FAN !!

Tot binnenkort

website : www.neptuneresto.com 

CHECK OUT THE SLIDER !!!

https://vimeo.com/68680998

About the Author

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply