Nicolas Decloedt &

Ene mooie vrije dinsdag ergens in augustus,

 

Via de mail van deze blog krijg ik een uitnodiging in de bus van Nicolas Decloedt . Hij nodigde ons uit om bij hem in Brussel te gaan eten , wat ik meteen las was 5 gangen voor 30 euro!! Nou dan ben je met mij aan het juiste adres , maar hij sloot zijn mail af met zijn naam ( vrij normaal dus…) en met HUMUS en MeNu. En dat was voor mij wat raar. Ik zal het zo zeggen ik begreep het niet onmiddellijk ( nogmaals ik stond in een andere rij aan te schuiven toen men het verstand uit aant delen was!). Dus ik dacht het eens op te zoeken met mijn plaatsvervangend brein , I call him ” mijne Mac “!

Humus  Botanical Gastronomy is van Nicolas zelf  en houd in dat hij Home cooking doet, cursusen geeft en ook catering allemaal met bio groenten uit zijn eigen tuin of van kennissen. MeNu is dan weer van Caroline die een nutritionist is en staat voor Mindfull Eating & NUtrition. Om eerlijk te zijn had ik eerst zoiets van ” Oei waar gaan we hier weer terecht komen ” , omdat ik veel van dat soort mensen ken die altijd het beste met de medemens voor hebben, de dieren , de bloemen, de bijen en al die andere dingen waarvoor ik mijn slaap niet laat. Dan heb je ook die Veggie’s ,geloof mij 25% van mijn vriendenkring is dat , die hun medemens afgunst en schaamte opzadelen met hun blik als die laatste vertelt hoe geweldig zijn steak wel niet was gisterenavond! Ik vind, laat iedereen lekker zijn gang gaan zolang hij mij maar met vrede laat…. Qua statement kan deze weer tellen dacht ik zo!!

Dus met een bang hartje reden we richting Brussel! We arriveren aan een mooi herenhuis en bellen aan. In de auto heb ik mijn collega-foodie die mee is beloofd dat als het een kook demonstratie is we meteen de biezen pakken en naar La Buvette rijden! We bellen aan en een mooie verschijning opent de deur voor ons en begeleid ons binnen. Ze stelt zichzelf voor als “Caroline” en ze haalt de chef van de avond er even bij zijnde “Nicolas”. We vragen naar wat de bedoeling is van het gebeuren en ze vertellen ons dat het eigenlijk een Table d’hote is waar er vanavond zal gekookt worden voor 15 personen, voornamelijk vegetarisch met groenten uit zijn eigen stads tuin. Lap, dat heb ik weer! Vegetarisch met een foodie erbij die, als hij niet 1 kg vlees per dag verorbert, niet te genieten is! En dan nog 5 gangen zonder vlees. Had ik dat geweten dan had ik mijn hoektanden thuis gelaten !

Dus ik die foodie de trap op aant duwen met aanmoedigingen zoals ; ” Ja maar, vegetariërs zijn meestal altijd knappe vrouwen !!” en ” Daarna halen we ons wel ene Mac Donalds…” !!!….

We nemen plaats aan een lange tafel in een mooie kamer van het elegante herenhuis nadat we iedereen een handje hebben geschud en ons even kort hebben voorgesteld. En weeral word ik er niet geruster op omdat dit echt wel een sociaal event is waar er van iedereen wel de nodige participatie verwacht wordt om de avond tot een gezellige avond te maken ! En dan ben ik juist de grootste asociale, vleesetende blaas allertijden !! Nee dit wordt een ramp , hier ga je lekker afgaan met je bloggetje ,hier stopt het…. en plots overvalt het me dat gevoel van :

” Ach Fuck het allemaal maar eens lekker ,ik ga me gewoon laten gaan en zien hoe het komt !! “

We krijgen een hapje op tafel in de vorm van ” Socca van boekweitmeel met een dip van gebrande ajuin”

IMG_6947

 

Dat is al lekker !

IMG_6949

Gepekelde Augurken

IMG_6950

Na de gepekelde augurken kregen we aardappelen in klei gegaard met een mayo van bonenkruid. Zeer lekker hapje dat door de mannen van Mugaritz  ( als  ik mij niet vergis ) ooit bedacht werd en dat door Nicolas heel goed wordt uitgevoerd en zijn mayo van bonenkruid is echt hemels !

Ondertussen raken we wat aan de praat met onze tafelgenoten en komen we te weten dat deze hard werkende vrouwen allemaal vegetarisch zijn en dat ze dar ook al heel lang zijn. Ze bespreken het fenomeen met ons zonder dat ze ons ervoor proberen te winnen , en dat is waarvoor ik heel veel respect kan opbrengen! Wij daarentegen vragen ons natuurlijk weer af of ze wel alle voedingsstoffen genoeg hebben, of ze niet sneller moe zijn …. je kent het wel de stereo type vragen maar al snel zijn we over het onderwerp  eens en gaat het al snel over meer gemoedelijkere dingen…

IMG_6954

Opeens krijgen we in het midden van de tafel een bord met kruiden erop gepresenteerd met wat dressing erop. We mogen met onze vingers de verschillende kruiden die erop liggen opeten en dat is zeer lekker, maar ik kende de kracht van moeder al en al haar geschenken, daar wij ook in het bezit zijn van een kruidentuin.Dus vond ik het een beetje een gemiste kans van de chef om ook nog eens iets creatief te doen met deze kruiden, maar bon..

IMG_6955      IMG_6958

We krijgen een droge witte wijn met een rijk aroma ingeschonken, het is een natuurwijn van  Ferretti Enio ” La morele ” 2009, uit Piemonte meer bepaald uit de provincie Allesandrie.

Daarbij krijgen we verschillende structuren van bloemkool met linzen, wat goed en erg lekker bereid is maar ik begin toch een beetje ene ” bite ” te missen in de vorm van vis of schaaldieren… Ook erg leuk vond ik de borden die terug bleven komen , een echt oud boma servies, but i like it !

Bij deze bereiding kwam de chef nog een bouillon van citroentijm schenken die erg kon bekoren, lekker man..

IMG_6961                                                                                                                IMG_6962

IMG_6964

Vlak na de bloemkool kwam er nog meer bloemkool maar weer verveelde het niet doordat er weer een andere twist aan gegeven werd. De gebrande bloemkool was qua garing perfect en alles was lekker afgekruid .

IMG_6966

De rode wijn werd opnieuw een biologische uit Frankrijk Dom. Coston 2011 St Guilhem Le Désert , en bestaat uit de carignan , grenache, cabernet-franc,merlot en Cinsault druiven.

IMG_6968                                                                                                IMG_6969

En dan het hoofdgerecht, het was een beetje provencaals, gegrilde courgette met tomaat en gierst. Wederom zeer goed op smaak gebracht en ook de tomaten waren zeer fijn aangemaakt en het was erg verrukkelijk maar als vleeseter scheurt je hart en hunker je , en verlang je naar iets met structuur of vezel …

Desalniettemin scheppen we nog een keer op want het is wel lekker..

We hebben het erg naar onze zin aan tafel en we zijn hier zelfs vriendschappen aant smeden… ja misschien ga ik hier wel te ver … we hebben het erg naar onze zin en iedereen is ondertussen mooi verbroederd met elkaar als de desserten zich aandienen.

IMG_6988                                                                                              IMG_6975

Nicolas en Caroline bereiden alles net voor onze ogen en je kan de passie zien waarmee ze dit doen en dat is alleen al bewonderenswaardig !!

IMG_6978

Zeer fris,krokant ,speciaal, verschillende texturen… Dit dessert was top !

Daarna nog wat ijs van

IMG_6982

En ook groetmoeders Cake en de gegaarde rabarber mochten niet ontbreken en met deze lekkernijen aan tafel waren we alweer aanbeland bij de koffie!

Althans voor mij dan want de rest van de tafel ging aan de thee, tis te zeggen de infusie van een selectie van hun tuinkruiden, en nu had ik ene mooie foto willen maken van de theepot maar ik kan mijn lach niet meer inhouden toen ik zag dat mijn sceptische collega foodie ook aan de thee ging , wat normaal niet tot zijn gewoontes hoort!! Dus kon ik concluderen dat deze het ook goed naar zijn zin had ! Oef…

Al bij al was dit weer een fijne culinaire beleving , of beter een ontmoeting met zeer gepassioneerde mensen die ergens voor willen strijden en ons bewust willen maken. Hun opzet was ook om in een drukke stad als Brussel ook eens mensen met elkaar te laten kennis maken en ook dat is hun gelukt, al kwamen wij dan weer niet uit Brussel maar dat is weer wat anders,…

Caroline en Nicolas ,wij zullen zeker nog eens terugkomen alleen al voor de gezellige tijd met jullie, alleen probeer er voor ons dan zo heel stiekem toch wat vis of vlees bij te duwen ; ) ! Flip is onverbeterlijk !!

groet….

 IMG_7001

website; www.mindfuleating.eu

About the Author

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply