” Ossip ” Berchem , Magalie Verbaet

Vrijdag, ene natte vrijdag…

Pas open en al zoveel lof krijgen. Dat is waar Magalie Verbaet mee bezig is. We arriveren in Berchem waar dus werkelijk waar niks te beleven valt. We zijn wat vroeg ter plekke en we willen al gaan aperitieven ergens in de buurt. Nou dan denk je dat zal ze wel lukken in Antwerpen, … ja dus niet, we hebben ene gin tonic gedronken in brasserie “De Nachtegaal”!!! De gemiddelde leeftijd lag rond de 75 maar ach.. we hadden mooie vooruitzichten..

Op de hoek van de Schomstraat ligt een huis waaraan je van buitenaf niet ziet dat het de “Ossip” is maar door het heldere licht dat door de ramen knalt weet je dat er wat te eten valt vanavond. We waren al zeer vroeg, wat eigenlijk niet zo van onze gewoontes is, maar soit! Het is een mooi minimalistisch, eenvoudig en gezellig restaurant. Dat is fijn want ik hou daar wel van, niet te veel zware toestanden en veel show.

Aan tafel wordt ons de formule uitgelegd en die houdt in dat we gewoon ons lot in de handen van de chef moeten leggen. We krijgen een 5 – gangen menu en ik neem er de aangepaste wijnen omdat ik weet dat Wouter De Bakker er zich mee heeft gemoeid! Veel natuur- en terroirwijnen dus… I like…

Okee we zijn weg! Eerst krijgen we een klein hapje met Parijse ham, augurk en puree van boterraap. In mijn glas krijg ik “Saperli Popet” van Damien Bureau uit de Loire streek, een ‘vin pétillant ‘ van 2009. Zeer lekker met een zoute toets.

Het eerste gerecht waar Magalie mee uitpakt zijn kokkels met aardpeer, die net gaar zijn, een espuma van aardpeer en toetsen van appelsien. Een erg geslaagde starter en tevens ook direkt gewaagd.

IMG_7918                                                                                   IMG_7921

Hierbij krijg ik “Les Elles” van Lous Grezes 2011 van de Gentse wijnboeren Luc en Trees Lybaert. Deze chardonnay uit de Languedoc is een leuke ontdekking voor mij en dus ga ik mij er zeker verder in verdiepen als ik thuis kom. Een leuk weetje is dat de druiven geplet zijn geweest  door enkel vrouwen!!! Vandaar de naam en misschien ook de smaak!!!

Enfin back to business…

Tweede gang is een prachtige combinatie van bloedworst, knolselder en appel. Zeer klassieke smaken maar lekker en correct gebracht. Lekker…..

 IMG_7923

IMG_7924                                                                                                                                  IMG_7925

Hierbij krijgen we “Ne Fais Pas Sans Blanc” van Sylvain Bock in ons glas. Deze nog troebele wijn komt uit de Ardeche (Rhone) en smaakt zeer mineraal-ig ( alsof da een woord is, but you get it right ) met wat citrus accenten. Hij blijft wat langer in je mond hangen en is zeer licht en fris.

Very Nice indeed !

Volgend hierop is de makreel die perfect van cuisson op tafel komt vergezeld van boekweit, gemarineerde pruimen, zeekraal en kapucijnen. Goed gerechtje alleen miste het wat power. Wat me ook weer opvalt in dit leuke restaurant dat ze leuke muziek draaien die zeer bekend klinkt, bekender dan een of andere muzak van beethoven ofzo… Pluspunten voor sfeer dus weer !!!!

IMG_7930                                                                                                                                             IMG_7926

Er wordt bij de makreel een klein vreugdesdansje gedaan rond de tafel door mezelf omdat ik de sommelier zie afkomen met een herkenbare fles witte wijn: “Vin de Pays de Franche – Comté” 2011 van het Domaine des Cavarodes. Dit drink ik zeer graag en later deze avond zal ik ook kennismaken met een andere wijn van deze wijnmakers die ik gisteren ook al zag pronken op het wijnarrengement bij “In De Wulf “.

Het hoofdgerecht zit er al weer aan te komen en het restaurant zit helemaal vol en er hangt een gezellige sfeer. In het restaurant zitten ook verschillende soorten mensen, jong en oud , modern ,klassiek… Van hun gezichten valt af te lezen dat iedereen het hier aardig naar zijn zin heeft en dat ze, net als wij trouwens, aan het genieten zijn.

De wijn bij het hoofdgerecht is “Le Herdelau” van Maisons Brulées uit Touraine, een rode wijn van de Pinot noir en de Gamay druif. Zeer lekker alweer. Je proeft wat peper en toch is hij niet heel sterk, eerder zacht. Hierbij serveert Magalie eend met verschillende texturen van rode biet en red meat radijs. Daarbij ook nog een overheerlijke puree van sevenne ui waardoor de chef bij mij voor altijd zal blijven herinnerd worden!! (Tot ze de volgende keer nog iets beter maakt natuurlijk!) De eend was ook zeer goed gebakken en mals. Enig puntje van kritiek als ik mag… Mevrouw Flip kreeg in de plaats van de eend een zeer mooi stuk pladijs die dan nog eens op de moot werd gebakken en gegaard (chapeau). Helaas was het stuk net niet gaar tot op de moot en dan valt zo een mooi geschenk (wij weten ook wat de pladijs op dit moment kost) toch nog in het water. De chef had voor zeker kunnen spelen daar Mevr. Flip zwanger en sowieso al geen moeilijke is!! (Allé op haar eten dan toch).

Het dessert voor vanavond is gebakken mandarijn, saffraan ijs en pompoen met cardemon puree. Zeer gewaagd en toch heel gebalanceerd dessert waarmee deze dame laat zien dat ze heel wat in haar mars heeft. Hierbij krijg ik van de uiterst sympathieke sommelier nog een extraatje die hij me graag wil laten proeven. En dit is waar ik net naar refereerde, namelijk die wijn van Domaine des Cavarodes. Hij noemt “Rastafia” en is zoals ze dat noemen een “Vin de Liqueur”. Dit is belachelijk goed!! Ik was blij dat de fles van tafel werd gehaald na 1 glaasje of ik had er nu nog op de grond gelegen.

Als ik er één ding zeker heb opgestoken vandaag is het dat er in Antwerpen een jonge dame is opgestaan die haar heeft laten omringen door goede vaklui en die een eigen weg is ingeslagen. Ze heeft het lef om haar eigen dingetje te doen met de kennis die ze heeft opgedaan zonder dat ze daarbij andere restaurants kopieert (mss heeft ze wel wat invloeden uit Denemarken overgenomen maar wie doet dat niet?). Ik ben nog even in de keuken geweest bij deze jonge chef en ze staat daar praktisch alleen, geflankeerd door 1 commis en 1 persoon aan de afwas, volle bak gas te geven ! Dat vind ik knap en daarvoor alleen al wens ik haar veel succes in de toekomst. Komt daar nog eens bij dat ze enorm lekker kookt en super goede wijnen in haar bezit heeft! Ik zou zeggen, bezoek haar restaurant en beoordeel zelf!! Ik zeg….

Very very good,  ma’am !!

website; http://www.ossip-berchem.be

 

 

” Ossip ” Berchem, Belgium Magalie Verbaet from Flipka on Vimeo.

About the Author

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply