Pigs For Pigs … InVINcible.. Antwerpen

Maandagavond,

” Pigs For Pigs ” had Mister Belogger me doorgestuurd ! ” Doe je mee ” was de volgende vraag.  “Ja natuurlijk” was mijn antwoord maar even later stond ik stil bij deze woorden. ” Ja ” dacht ik bij mezelf ” dus als Mister Belogger aan een varken denkt, gaan zijn gedachten spontaan uit naar mij  ! ” Goe bezig !! ” Ach ja ik denk dat er een kern van waarheid inzit! Maar ik ging dus mee ,wederom richting Antwerpen ( omdat in dit saaie Limburg nooit wat origineels te doen is). Vanavond zou Kenny Burssens het beste van zichzelf geven in zijn Brasserie ” InVINcible “. Dit is de ideale man en locatie om een speenvarken te bereiden en dit volgens de regels van de kunst. Deze getalenteerde kok grijpt graag terug naar de klassieke keuken en beheerst zijn metier nog zoals het er toen in die tijd aan toe ging. Geen ” fancy” keuken apparaten of warmte baden , nee nee , no gay high end bullshit , gewoon lekker koken en vertrouwen op je zintuigen en je kennis. En geloof me Kenny staat voor no nonsense en heeft nog als extra een enorme bagage wijnkennis. Ook de gidsen hebben hem gevonden, in 2012 kregen ze een ” Bib gourmand “in die autobanden gids. En in die andere hele speciale gids  kregen ze zelfs de vermelding ” Brasserie van het Jaar “.

Maar ik raak weer afgeleid door die stomme vermeldingen en gidsen… ( ik hoef niet gegidst te worden !!). Waar het vanavond op neer komt is dat Kenny in opdracht van de mannen van Bistronomie – Gids ( ” maar allé Flip gij moest toch nie gegidst worden”, ja ja ik weet het maar dit is wa anders !! ) een speenvarken ging bereiden. Te beginnen met de snuit , daarna de poten en vervolgens het lijf en de bouten. Nee, de dessert had niks met het varken te maken daar dat te moeilijk zou zijn. Enkel Kobe van “In De Wulf” kwam daar ooit mee weg en tot de dag van vandaag staat dat dessert nog altijd in mijn geheugen gegrift !! Maar vandaag dus niet en geloof me het was ook niet nodig want na het hoofdgerecht was ik al overtuigd dat dit weer een memorabele avond ging worden.

Nadat ik tegen 1 km per uur door de straten van Antwerpen heb moeten rijden arriveer ik meer dan te laat op mijn bestemming waardoor ik bij intrede bekeken word door 17 andere Pigs die vol goesting zitten te wachten om te kunnen beginnen. Ik zet me snel neer nadat ik wat pootjes heb geschud, en voor me doemt een mooi glas van ” Brasserie de la Senne ” op. Toevallig had ik die week kennis gemaakt met deze Brusselse Brouwerij na het drinken van hun ” Zinnebier ” die me enorm had aangestaan. Yvan DE BAETS en Bernard LEBOUCQ zijn de twee geesteskinderen achter deze 100% Brusselse brouwerij en zij maken echt schitterende dingen. Vanavond kregen we van Kenny de ” Taras Boulba “. Erg aangenaam om bij zo een avond met dit bier te beginnen.

IMG_3172

Nadat ik een teug van mijn bier heb gedronken zie ik dat ze het eerste gerecht al aan het dresseren zijn , weer zo een plus punt van deze zaak , je kan zo de keuken in kijken dus je kan je bijna nooit vervelen en je ogen volop de kost geven. Iets verder echter merk ik een Pig op die wat minder geluk heeft gehad…   Hij is langsachteren doorklieft geweest met een spies en hangt, omgeven door een enorm hitte, rond te draaien op een super coole grote ” Molteni “- broche. Zijn huid begint al mooi bruin en knapperig te worden en hij zweet het uit.

Het water staat me al in de mond.

IMG_3174

 

Het eerste gerecht is dus de snuit met huisgemaakte mosterd en idem gepekelde groenten. Deze keer is de snuit koud bereid als een aspic met kappertjes en peterselie. De snuit is veel aangenamer om zo te eten zeker in combinatie met die mega lekkere ingelegde groenten ( wortel ,sjalot). De mosterd is verschrikkelijk lekker en dat weten ze bij InVINcible blijkbaar ook want ze komen nog eens langs met een schepje.

Volgende gerecht is de poot.  Dit is voor mij het lekkerste van het varken mits goed bereid natuurlijk.En amaai  , onder hun motto van ” less is more ” poten die mannen daar effe een gerechte neer zeg  !!! Zo simpel maar zo lekker. Een groene gegrilde asperge met huis bereide steak saus en de krokant gebakken varkenspoot.

IMG_3191

IMG_3190                                                                                                                                    IMG_3189

 De gepofte teen look was ook subliem, een klein duwtje erop volstond om de puree eruit te doen lopen. Het maakte het geheel zo harmonieus dat men…

..dit gerecht gerust meesterlijk kan noemen.

Maar dan volgt eigenlijk het hoogtepunt van de avond , het speenvarken wordt van de broche gehaald. En Kenny versnijdt het beestje zodat iedereen een mooie gelijke portie heeft van het middenstuk dat opgevuld is met gehakt. Op het bord komt er een gewone puree bij en wat romanesco , over het vlees giet men de morillesaus. Goddelijke saus die onmiddellijk om meer vraagt zeker wanneer de sous chef nog eens langskomt met stukken van de bouten.

Ook krijgen we van de broer van Kenny , ja sorry ik vergeet zijne naam altijd maar het is wel een verdomd grappige kerel, het hoofdje van het speenvarken voor ons geschoteld. Waarom? Ja om ene selfie ofzo mee te nemen, ik weet het niet maar het geeft wel heel leuke foto’s !!

Nadien krijgen we nog als dessert de “über” klassieker namelijk ” Café Glacée “. Maar ik krijg even een inzinking en dan moet ge mij helpen hier hoor. Want als ge zo u keuken onder controle hebt en zo kan koken hoe komt ge er dan in Gods naam bij om op uwe perfect gemaakte café glacée van die KUT bollekes te doen!!! Alléé in welke boek leest ge dat dan , mij maakt ge nie wijs dat Carême in zijn boeken schreef dat je het dessert afwerkt met bollekes of dat Alain Ducasse schreef dat het geheel afgewerkt moest worden met fucking kut bollekes. Ja sorry die bollekes doen iets bij mij blijkbaar !!

Gooi er  dan wat gemalen koffie op man!!

En terug rustig worden nu kan ik alleen met een madeira ofzo , en ze stellen me een zeer lekkere sherry voor ( 20 jaar oud).

Wat een super geslaagde avond was dit weeral, het is niet uitgelopen op een varkensstal maar het was wederom gezellig met veel nieuwe gezichten en ook oude vertrouwde. Mister Bistronomie en Mister BeLogger graag nog meer van deze avonden en vooral met zo koks als Kenny en in van die gezellige zaken als de InVINcible. Maar zonder die bollekes dan!!

And remember ; Dogs look up to us , Cats look down on us. Pigs treat us as equals !

Peace…

website ; http://invincible.be/#/InVINcible/3nit.id=2&lang=1

About the Author

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply