” Relae ” Copenhagen…

Ergens in September ,

We hebben de nacht voor ons bezoek aan Relae , Christiania city bezocht. En de connaisseurs onder jullie weten dat dat niet van de poes is hè !!! Maar we hebben ons bij elkaar geraapt ,we hebben al stevig geluncht in “Pluto”  en we zijn weer op volle kracht wanneer we binnenwandelen bij Relae. Op dit moment staan ze als 56 ste genoteerd in de top honderd van de wereld, maar ze zijn vooral grondleggers van een nieuw soort smaakbeleving en restaurantbezoek. Samen met andere grote namen zoals Noma, Geranium , Kiin Kiin,… hebben zij Copenhagen populair gemaakt bij de foodies en hebben zij het voorbeeld gegeven voor de jongere generatie chefs ( BROR, Manfred’s , Radio , Amass , Kadeau,….) De chef achter Relae is Christian Puglisi en hij verricht wonderen, daar zouden wij vandaag nog achterkomen !!

Eerst en vooral zou ik willen beginnen met hun ” Manifest ” dat heel helder en duidelijk is en niet het traditionele gezeik van de grote chefs! Daarom krijgt u hem van mij ook helemaal en integraal;

Relae works on focused and tasty food , no fuss , no huss.

Everything is cut to the bone, no frames but the few hanging on the walls.

Simplicity with quality comes first, great details are just beneath.

Its our choice to be certified organic, because its worth it.

Wine? We pick ’em natural, you pour ’em.

Is dat een manifest of nie !! Booja… Ik voel mij in elk geval al helemaal op mijn gemak met deze mannen. Ze zien dat wij echte foodies zijn en geven ons niet te veel uitleg over de menu. We geven ze volledige carte blanche zowel voor de wijnen als voor de menu.

Bring it on !!!

Als eerste hapje krijgen courgette opgerold met tagetes (of Afrikaantje , een soort perkplant met enorm lekkere blaadjes, ook de bloemen zijn goed ).Leuk gepresenteerd ook in boterpapier dat gewoon snel wat opgerold is geweest. Wat een kleine en mooie strakke zaak is dit, de kelner dragen ook elk een leren voorbinder alsof ze na hun uren nog bij de schoenmaker wat verder in de straat bijklussen.

Alle wijnen die we hier gaan drinken zijn allemaal natuurwijnen en ik kan je vertellen ze waren allemaal top dus ik ga ze niet allemaal stuk voor stuk bespreken enkel als er reden toe is. De eerste die we krijgen geschonken van een Italiaanse jonge sommelier is “Opok” 2008 van Sepp en Maria Muster, Steiermark, Oostenrijk. We starten vanaf hier ook onmiddellijk met de menu.

IMG_7555

Het eerste bord is onmiddellijk een pareltje , Uien – Kapucijnen – Karnemelk.

IMG_7557

IMG_7556                                                                                                             IMG_7559

Zo een natuurlijke smaak en zo mooi eenvoudig,simplistisch gepresenteerd. Knap…

Heel even moest ik zoeken naar bestek maar de uitleg volgde onmiddelijk na de voorstelling van het gerecht. Het bestek en de menu zit in de tafel en het is gewoon zelf service gedurende de hele menu ! Leuk gevonden en het spaart je weer heel wat personeel uit.

IMG_7542                                                                                                             IMG_7544

In ons glas komt er nu ” Originel” 2011 van Julien Courtois , Soings en Sologne. Hierbij komt er rauwe kabeljauw met daarop koolrabi en mierikswortel. Let ook op het vel van de vis, heel even gepocheerd. Kom er maar op he !

IMG_7562

IMG_7563

Wederom geweldig zonder hun ” Manifest ” uit het oog te verliezen houden ze een strakke lijn aan waarin ze hun product volledig laten schitteren . Ook de tekeningen aan de muur van het restaurant zijn vrij simpel en het lijkt soms meer op kindertekeningen dan op kunst , but I like it,…

IMG_7622

IMG_7534                                                                                                                                      IMG_7533

Het volgende bord slaat ons allemaal met verstomming ! Wij als kleine kokjes weten bijna geen blijf met ons enthousiasme alleen al door naar het bord te kijken!

IMG_7568

IMG_7566

Een perfect gesneden chiffonade van romeinse sla , dit kan enkel door ene chinees gesneden zijn , ongelooflijk, met daarbij gestoofde romeinse sla en gerookte amandel melk. Wat een combinatie die zowel vegetarisch als belachelijk lekker is. In ons glas hebben we voor hierbij ene witte uit de Jura, ” Cul rond ” 2011 van Dom. de l’Octavin. Ook een zalige wijn, zeer animaal en lactisch.

Man oh man , we beginnen weer heel nederig te worden als ik hier zo rond kijk en proef, ik moet nog heel veel leren!

Het volgende op ons bord zijn Deense Enoki’s ,gestoomd, met kelp en bouillon…

IMG_7578

IMG_7575                                                                                                            IMG_7576

De wijn hierbij is ” Charme ” 2011 Jean-Pierre Robinot , Jasnières.

En het blijft maar komen.. Hoppa..

IMG_7586

IMG_7584

Varkensvlees van Hindsholm met rogge en boekweit, vier dingen op je bord en zo een bom in je mond dat is net de kunst van Relae! In ons glas; ” Radikon” Ribolla Gialla gemaakt van de Gaillo druif.

Dan vinden de mannen van Relae het tijd om ons te gebruiken als testdummies voor een gerecht waarvan ze nog niet zeker zijn of ze dat op de volgende kaart kunnen zetten? En dat vragen ze aan ons… allée laat dan maar komen…

Het is een combinatie van pompoen met gezouten eigeel ( gedroogd ) en duindoorn.

IMG_7607                                                                                           IMG_7606

Daar hoeven ze van ons ook niet lang meer over na te denken hoor , dit is schitterend! ” Plume d’ange ” is de wijn die ze hierbij voorzien hebben van Les Cailloux du paradis ( Etienne en Claude Courtois ) In Denemarken is alcohol drinken vrij duur maar vandaag vind ik het allemaal niet zo erg want ik ontdek de ene na de andere goeie wijn.

Het kaasbordje komt eraan en daarbij krijgen we  ” Tete de Bulle ” 2012 van Francois Dhumes uit Auvergne. Na de kater van vanmorgen dacht ik dat ik vandaag niet weer dronken zou kunnen geraken maar het begint toch weer aardig te lukken!! Daarbij komt de steeds weer terugkerende slechte eigenschap van het vergeten fotograferen of het te snel willen beginnen !! Vandaag was het dus het tweede, sorry dat de foto dus één hap mist!

IMG_7611                                                                                                       IMG_7615

 

En Relae zou zichzelf geen eer aandoen moesten ze de menu niet afsluiten met een klepper. Wel het is gelukt want als dessert kregen we de aparte combinatie van blauwe bessen met parmezaan en melk !!

IMG_7617

IMG_7618

Gewoonweg geweldig en dat kan meteen ook de samenvatting zijn voor dit restaurant. Neem er dan ook nog bij dat het supervriendelijke kerels zijn , vlot en allesbehalve stijf. Dit no nonsense restaurant is al een reden op zich om naar Copenhagen af te zakken. Schuin tegenover hun ligt dan ook nog eens hun zuster wijnbar/restaurant dat ook top is, Manfred’s&Vin, waar je ook nog eens terecht kan voor een snelle lunch ofzo.

Eén van de beste restaurantbelevingen van het jaar tot nu toe ! Bezoek zeker dit fenomeen! Ik ga jullie missen !! Puglisi is King !!

No Fuss, No Huss

Yooo,

flip

Website; http://www.restaurant-relae.dk

Check ook the trailers ;

 

 

Relae … Copenhagen from Flipka on Vimeo.

 

About the Author

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply