Te KooK Johan Segers

Op een druilerige woensdag in september…

Niks zo fijn als op een vrije dag met een kater in je zetel liggen en naar Njam kijken! Wel dan ben je deze man al zeker eens tegen gekomen met zijn geweldige kookkunsten. Hij laat het er altijd zo simpel uitzien en je ziet dat die man tonnen van ervaring heeft! Ik heb het hier natuurlijk over Johan Segers. Flip heeft dus alleen maar respect voor deze meneer maar Flip heeft meestal het vooroordeel met zo chefs dat ze in hun glorietijd ook zijn blijven hangen qua kookkunsten. Wat onterecht is natuurlijk want iedereen weet dat…

..enkel Paul Bocuse is vastgeroest in zijn “moment de gloire “!

Nee, we gaan het niet over die ouwe hebben want je bent pas zo oud als je je voelt en als je dan binnenkomt in ” Te kook ” dan heb je het gevoel dat die Segers zich nog altijd kiplekker , jong en hip voelt. Op de Vrijdagmarkt in een mooi hoekpand heeft hij een strak restaurant geconstrueerd zonder tafels met één grote gele bar erin. Natuurlijk is het de bar die je als eerste opvalt want al vanop straat zie je deze bar door de venster. Ze hebben hier samen gewerkt met Crepain Binst Architecture en dat is er aant te zien. Het is echt een hippe tent geworden en volgens mij heeft het alle potentieel om een hotspot te worden in Antwerpen.

Ik word ontvangen door een mooie jongedame die me vraagt of ik een voorkeur heb over aan welke zijde van de bar ik wil gaan zitten. Mij maakt dat normaal niks uit maar ik zie dat er een open keuken is en dus ga ik er vlak tegenover zitten. De jonge vriendelijke dame blijkt de dochter van Mr. Segers te zijn namelijk Annabel. Ze vertelt me dat zij samen met haar broer Jeroen, die het papierwerk voor zijn rekening neemt , de zaak proberen te runnen. Toch fijn om te zien dat er nog mensen bestaan die in de voetsporen van hun ouders willen en durven te stappen.

 

Alleé , ik zit en ik installeer me en ik word meteen aangesproken door een vlotte stijlvolle man die me meteen een glas ” Cremant de Jura” aanbiedt van Stephane Tissot die het domein van nu samen met zijn zus bewerkt. Hij verteld me dat Stephane nu de man is die de risico’s durft nemen om tot interessantere wijnen te komen. En ik moet zeggen dat deze cremant die bestaat uit chardonnay , pinot noir, poulsard,trousseau  me erg goed bevalt.

Er wordt me een kommetje met witte rijst voorgezet met erbij een nori velletje. De bedoeling is deze in combinatie met elkaar op te eten. Interessant hapje en lekker. ik krijg ook een bordje met wat filet d’anvers, chorizo, gerookte ossetong,… Fijn om op te knabbelen terwijl je de kaart even doorleest.

IMG_7014

 

Het is een zeer uitgebreide kaart en het doet denken aan het systeem van Robuchon: je kan bestellen wat je wil en hoeveel je wil, je kan ook zelfs 1 voorgerechtje nemen voor 2 personen. Er is ook een Menu voorzien van ongeveer 6 gangen als ik mij niet vergis want ik wist al dat ik van de kaart ging eten en dus heb ik weinig aandacht besteed aan de menu formule. Aan de sommelier vraag ik of hij me wat leuke aangepaste wijnen laat proeven.

Beginnen doen we met de Krab Sandwich

IMG_7026

IMG_7028

Het ziet er niet alleen goed uit het is ook zeer goed gebracht en gemaakt met lekkere verse krab die ook goed afgekruid is, de peper dringt zich op. Lekker man, simpel, vers goed product en meer moet dat niet zijn .

Hierbij krijg ik een Riesling van Heymann-Lowenstein ” Schieferterrassen ” 2005 met daarbovenop ook nog eens een goede bondige uitleg van de sommelier erbij.

Een fris mineraal wijntje dat geurt naar peer en smaakt naar bloemen…

Mijn mosselkes worden al geserveerd…

IMG_7029                                                                                             IMG_7031

Wederom klassiek en simpel maar weeral geweldig lekker. Het mosselnat is mooi gereduceerd en tot de saus verwerkt en wordt in het bord nog versterkt door fijngesneden selder. Zalig !!

Ik heb het half kwarteltje ook besteld en krijg op aanraden van de sommelier een specialeke voor erbij.

IMG_7042

Het is een ongewone Siciliaans rode wijn die gemaakt word door de sappen van de nero d’avola druiven te laten rijpen in terra cotta potten. Zeer aromatisch, een beetje gerookt en zeer aards vond ik hem. Erg goed passend bij mijn kwartel.

IMG_7039

Jammer ,bij dit gerecht vond ik dat ik dezelfde garnituren bleef krijgen: het kwartel eitje en de salade. De kwartel was goed van cuisson maar miste wat laque of olijfolie of jus. Er lag ook een schijfje foie onder die misschien voor die smeuigheid moest zorgen en dat ook deed want dit droeg het gerecht helemaal. Goed,maar  misschien net iets te droog.

But the best was yet to come….

IMG_7048

IMG_7050

 Ongelooflijk lekkere onglet , prachtig succulent stukje vlees opgewaardeerd door een mooie sjalotten saus!! Het aardappelke was mooi gaar en krokant gebakken op de plancha en topte het hele gerecht af! En de salade was natuurlijk maar een versier truc!!

Daarvoor was ik naar hier gekomen en het was top !

Nog een dessert om mijn gewicht nog wat op peil te houden….

Ik kies voor het verlorenbrood met vijgen en vanille ijs.

 

IMG_7062

IMG_7061

Vers vanille ijs , krokant verloren brood en rijpe vijgen … a match made in heaven!!

Mr. Segers wist blijkbaar zeer goed wat deze nog piep jonge chef, Thijs Vervloet, in zijn mars heeft vooraleer hij aan dit nieuwe avontuur begon!

Heel eerlijk Mr.Segers, ik vond uw prijzen in het Fornuis soms aan de hoge kant en mijne portemonnee kan dat nie altijd aan, dus daarom dank ik u voor dit geweldig alternatief en hoop ik dat dit een nog groter succes mag worden dan uw carrière tot nu toe is!

Ik zeg… Allen Daarheen…. !!!!

website: www.tekook.be

Watch the Trailer again ( Music ; Arcade Fire , ” Reflektor ” )

https://vimeo.com/74304517 

About the Author

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply