“Zoethout” … The one to watch ?…
Wellen woensdagavond,
Bij mijn vertrek naar Wellen heb ik heel even getwijfeld of ik de traktor zou nemen, toch koos ik voor mijn betrouwbare Ford Focus ” Shine ” limited edition V8 die het grotere werk aandurft. Het is namelijk , zoals ze dat bij ons zeggen, ” e koet” , wat ” een gat ” wil zeggen.
Wellen is afgeleid van het Middelnederlandse “wellene” wat “bron, put” betekent. Het refereert naar het veelvuldig en spontaan opwellende bron- en kwelwater . Volledigheidshalve voegen we hieraan toe dat er voor de betekenis van de naam Wellen ook een meer gesofisticeerde uitleg bestaat, nl. de Latijnse omschrijving “villina terra” wat landbouwuitbating betekent.
Flip leidt hier twee dingen uit af: veel water en veel boeren! Maar de twee jongelingen die deze mooie oude hoeve runnen zijn verre van boeren! Ze hebben deze oude hoeve , die ooit in het eigendom was van Moke Karmaoui, je weet wel die van Koken met Moke op TV Liiiiiimbuuuurg, mooi omgetoverd tot een knusse gezellig verzorgde plek. De houte balken die verwerkt zijn in het plafond en de muren , komen ook terug op tafel wat de klemtoon legt op het natuur element.
We worden vanavond hartelijk ontvangen door Lien Buntinx. Deze jongedame is zeer vriendelijk en vlot en vanavond neemt ze het zaalgebeuren alleen voor haar rekening. Ook haar partner is zeer jong. Alleen dit is al bewonderenswaardig om zo jonge mensen zulke risico’s te zien nemen. Op hun website staat vermeld dat Lien economie zou gestudeerd hebben. Waarom ze dan de keuze zou gemaakt hebben voor de horeca is voor Flip onbegrijpbaar, want eens je erin zit is het moeilijk er weer uit te komen. Maar zoals bij velen is het weer de schuld van de liefde dat zo een goed meiske hier staat te stralen van geluk terwijl ze vanbinnen probeert om de stress te verwerken. Laurens Snykers maakte haar het hof toen ze samen werkzaam waren in ” Vous lé Vous” van Giovani Oosters. Zijn passie is eten en gaan eten en natuurlijk werkt dat besmettelijk en heeft hij haar aangestoken met de horeca bacterie. Laurens heeft enkele mooie namen op zijn CV staan, waaronder Auberge du Pécheur en Aan tafel bij Luc Bellings, maar vond dat de tijd toch rijp was om een eigen zaak te beginnen op een zeer jonge leeftijd. Dat ze dit beide met verve doen en aankunnen bewezen ze ons deze avond . Ik tip hem dan ook als jong keukengeweld voor 2016. Mijn partner in crime vanavond is ” Mister Be ” die na het harde labeur van een verhuis nood heeft aan good food en drinks natuurlijk.
S’avonds kan je bij Zoethout opteren voor een 5- of 8- gangen degustatiemenu. Of je kan gaan voor het 4-gangen ontdekkingsmenu. Hoe meer je van één chef eet hoe beter je hem gaat begrijpen dus daarom nemen wij de full size menu. Kwestie van mijn bast weer in optimale ronde vorm te brengen!!
Na de gebruikelijke Gin -tonic beginnen we met een hele reeks hapjes. Volgens de chef behoeft een 8- gangen menu ook 8 kleine hapjes.
Bring it on !
” The never-ending story” zoals we dat al eens in “Cuchara” kregen tijdens de hapjes is hier weer van toepassing. Je krijgt al een kleine menu voor het eigenlijke menu. Als eerste amuse kregen we een tartaar van rund met een espuma van zee-egel. De espuma was wel heel erg spicy en nam daardoor veel smaak van de tartaar weg.
De salade van bulgur en pompoen met de gelakte lamszwezerik was zalig en gaf blijk van wat er nog zou kunnen volgen.
Vervolgens kwam er weer wat spielerei (Voor de aardigheid ,-, Wat men doet voor de aardigheid). Dit is misschien dat jong en onbezonnen onschuldig trekje waar vele jonge chefs mee kampen of is het misschien nog iets dat is blijven hangen van uit het El Bulli-tijdperk. Marshmallow met koffie en aardappel !! Not my cup of tea ! Het krokant varkens koekje met crème van gerookte oester en een st-jansbesje erop was wel ok.
Effe een dipje…. Laurens en zijn sous-chef Pieter Kellens weten het meteen goed te maken. Een klein stukje gerookte forel met koolrabi en een crème van mijn favoriete kruid lavas. Zeer lekker!
Zoals de grote romeinse keizer Aurelius s’morgens altijd tegen zijn zoon Commodus zei ; ” Let there be Pens “!! Zo geschiede en we kregen rode pens met gepofte rode kool en poeder van rode kool.
Nummer zeven kwam er in de vorm van een schuim van mierikswortel met escargots en zeebes. Erg verfrissend die mierikswortel…
Het laatste was misschien voor mij wel het beste van de hele reeks. Het was een op lage temperatuur gegaarde eidooier die vervolgens gebrand werd en bestoken was met chips van eekhoorntjesbrood.
Pfff… na de reeks hapjes schenkt Lien ons een wijntje uit de Elzas , ” Les Amours ” van Hugel. Zeer jonge frisse levendige wijn met toetsen van groene appel. Droog en zacht. Gemaakt van 50% Auxerrois en 50 % Pinot Blanc. Een kalm begin van de wijn proeverij…
Het koude voorgerecht bestaat uit horsmakreel die zeer fris is aangemaakt met citrus en die de “red meat” radijs heeft meegekregen om hem te vergezellen. Simpel en eerlijk, en laat dat nu net zijn dat ik zoek.
Volgende gerecht bestaat uit twee delen die één geheel moeten vormen. Op een steen in het midden van de tafel komt er in tempura gefrituurde “soft-shell” krab (dit zijn krabben die net van pantser gaan wisselen maar daar de kans niet voor krijgen en uit het water gehaald worden voordat ze terug een hard panster beginnen aanmaken! ) met een mayo van bieslook. Voor onze neus komt er een bordje met soort soja dip en rauwe grotchampignons en gedroogde bieslook. Nogal Oosters maar wel zeer goed uitgevoerd en lekker.
“Quibia” , word ons uitgeschonken, uit Falanis Mallorca. Gemaakt van twee druiven soorten namelijk , Premsal ( 60% ) en Callet ( 40%). Ballet word meestal gebruikt om rode wijn te maken maar heeft hier bij dit wijnproces een zeer korte “skin-contact” ondergaan waardoor deze wijn een strogeel kleurtje heeft meegekregen en een ziltige smaak. Ik vermoed dat we vis gaan krijgen !! ( damn I ‘m good !!)
Een vers stukje Skrei ,die goed gegaard is, heeft zijn trouwe vrienden spinazie en bier meegebracht. Witbier is namelijk gebruikt om de saus te maken. Dit eerder klassiek gerechtje schuwt alle gevaar maar pleziert wel iedereen denk ik !!!
Gewaagder vroeg ik .. en gewaagder kreeg ik. De gebrande knorhaan (of Rode Poon) werd ons geserveerd met gebrande bloemkool en een crème van koolputterskaas ! Dit streekproduct is een soort zwart gekleurde “type pecorino” kaas van schapenmelk gemengd met magere koemelk . Laurens gebruikt hem hier heel inventief om meer vettigheid aan het geheel toe te voegen en scherpte. Hij serveert er ons geen saus bij en merkwaardig genoeg word deze ook niet gemist. De spitskool topt het geheel af.
In ons glas “Panamera” 100% chardonnay uit California… Steve Rued doet zijn best maar in mijn ogen maakt hij vrouwen wijn !!!
Het meest verrassende moest nog komen. Laurens tovert ons een duif op tafel waarvan de bout in hooi gekonfijt is en de filet op de karkas gegaard is. Daarbij legt hij twee partjes met rode wijn geïmpregneerde peren die afgebrand zijn. De saus maakt hij van de jus van de duif en kriekenbier. Hij volgt het culinaire landschap heel goed dat merk ik aan dit gerecht maar hij vertolkt dit gerecht ook als een top exploot!! Very nice, hiervoor kom ik morgen nog wel eens terug!
Lien heeft ons glas volgedaan met een Spaanse wijn “Ercavio” 2012 uit Tierra de Castilla. Gemaakt van 100% Cencibel ( hun benaming voor de Tempranillo. Zachte tannines, vlezig en houterig vond ik hem. Zeer goed passend bij het duifje.
Hoofdgerecht! 4 weken gerijpt rundvlees ( Limousin) perfect voor mij gegaard en zijn jus met gerookte prei . Eenvoud en pracht. Zalig lekker.
Daarbij krijgen we wederom Spaanse rode wijn uit de provincie Tarragona. “Herencia del Padri” van Bernard Magrez is een top wijn prijs -kwaliteit. Krachtig en vol, erg goed…
Als eerste dessert mogen we proeven van een pana cotta van vanille met een crème van wortel, granito van wortel en een schuim van vanille. Leuk de combinatie wortel met vanille en origineel.
Ook het tweede dessert mag er zijn, het is een chocolade bom met rozemarijn!!
Bij de desserts kregen we nog twee verschillende wijnen respectievelijk “Moscatell” Rotllan Torra en vervolgens “Mas Amiel” 2012.
Bij de koffie kregen we nog een zeer leuk kistje met zoetigheden.
Ik blijf erbij, voor mij was het een ontdekking van een talentvolle jonge chef die nog volop bezig is met het zoeken naar zijn eigen identiteit maar die overloopt met potentieel , talent en enthousiasme. Voor mij mag hij Jong Keukengeweld worden en raad ik iedereen aan om eens te gaan proeven van nog een leuk nieuw adres in Limburg!!
There are no comments yet, add one below.